Retragerea strategic

E pentru prima dată la noi când experţii constată că expunerea mediatică excesivă e dăunătoare carierei politice şi că nu orice fel de notorietate dă bine omului politic. Acesta e şi sensul ultimelor evoluţii electorale: Gabriela Firea s-a retras strategic din prim-planul mediatic, iar candidatura nu i-a fost propusă la Municipiul Bucureşti de la începutul precampaniei electorale, PSD temându-se că „azilurile groazei“, lăsate în ultimele 4 luni în stand-by de Antenele voiculesciene şi de celelalte televiziuni mufate la banii social-democraţilor, i-ar putea întrerupe visul de mărire: primar de Capitală şi apoi preşedinte. Să nu credeţi că e singura visătoare.

Fireşte, i s-a oferit candidatura la europarlamentare, comentată favorabil de fraierii de serviciu din presa şi politica actuală, dar jurnaliştii hârşiţi în relaţiile dâmboviţene au intuit de la început jocul pervers al dlui Marcel Ciolacu. De retragerea strategică însă au beneficiat şi George Simion plus Diana Iovanovici-Şoşoacă, dispăruţi de aproape două săptămâni din prim-planul mediatic, şi alţii.

Însă a mai fost şi teama de a nu reuşi să capteze din capul locului o impresie favorabilă a bucureştenilor. La momentul lansării candidaţilor coaliţiei PNL-PSD, s-au găsit destui să-i pună în braţe Gabrielei Firea multe nefăcute ale trecutului, dar, de departe, cea mai grea a fost nenorocirea azilurilor groazei şi implicaţiile ei în familia fostei primărese: cele mai multe şi mai mizerabile se aflau pe moşia primarului Pandele, soţul Domniei Sale. Iar dacă şi-ar fi asumat în prima fază candidatura la Capitală, vâlvătaia mediatică ar fi prăbuşit-o pe „Găbiţa” în sondajele de opinie, iar PSD numai asta nu şi-ar fi dorit. Tocmai de aceea a aşteptat adormirea subiectului azilurilor, fiind înlocuită strategic cu cunoscutul chirurg Cătălin Cîrstoiu, şef al unui mare spital bucureştean, dar toată tevatura a fost o lecţie de ţinut minte: atras în cursa la care dl Ciolacu e mare maestru, celebrul doctor a pus suflet şi tocmai trecuse de 10% când s-au revărsat asupra lui făcături mediatice dubioase cu incompatibilitatea, cu clinica soţiei, dar lovitura de graţie i-a venit din partea conducătorului jocului, dl Marcel Ciolacu, din pricina câtorva sondaje măsluite din care reieşea imposibilitatea depăşirii celor 10 procente.

Lovitură de mare maestru: odată înlăturat doctorul, candidatura Firei s-a insinuat uşor, iar Opoziţia a înghiţit găluşca pe nemestecate, ca şi cum bucureştenii ar fi aşteptat-o de când lumea. Le-au dat apă la moară laudele groase ale colegilor de partid, mai cu seamă ale şefului PSD. Imediat paginile ziarelor stângii, studiourile TV ale Antenelor au declanşat o campanie deşănţată, nesimţită, grosieră care ar putea să ducă în derizoriu toate eforturile Ciolacului, campanie pregătită din vreme. Cum s-a întâmplat şi pe când fosta ştiristă era „Primar General al României”!

La fel au stat lucrurile şi în cazul lui George Simion, liderul AUR: imediat după apariţia comunicatului serviciilor de securitate ucrainene despre implicarea AUR şi a câtorva corifei filoruşi în destabilizarea politică a Republicii Moldova, vocea i-a amuţit ca la comandă, sperând astfel că vâlvătaia nu-i va dăuna prea mult poziţiei sale de sprijinitor declarat al suveranismului! Care suveranism? Acela al dictatorului Vladimir Putin! Că biata Moldova se luptă de una singură şi cu patrihoţii de tip George Simion, şi cu milioanele de dolari azvârliţi peste săracii moldoveni de puşcăriaşul transfug Şor Ilan spre a-i întoarce cu faţa spre Kremlin.

În schimb, cealaltă mare patrioată, Diana Iovanovici-Şoşoacă, a vrut ea să spargă cutumele politice tradiţionale, ieşind pe televiziuni zi şi noapte cu dramoleta mahalagescă şi prost regizată a despărţirii de soţ, a certurilor, unii zic şi a bătăilor, crezând că dacă vorbeşte lumea de ea şi având o notorietate de scandalagioaică perpetuă lumea se va îngrămădi să o voteze. De aceea s-a retras strategic din prim-plan. Numai că efectul a fost invers: după atâta circ, dispariţia din spaţiul public nu a mai ajutat-o să treacă de 4,5 % în sondaje. De! Cine s-a jucat cu focul în preajma ambasadei ruseşti şi se lăuda cu relaţii putiniste…

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI