Marcel Ciolacu a primit de la IPS Calinic „Crucea Bucovinei”

> Alături de această distincţie, o icoană pictată cu chipul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetăţii Sucevei

 Premierul României, Marcel Ciolacu, a primit de la IPS Calinic „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii şi Comunităţii”. Totodată, oaspetele a primit în dar o icoană pictată cu chipul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetăţii Sucevei.

Potrivit Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu a vizitat, vineri, lucrările de consolidare şi reabilitare ale ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, obiectiv aflat în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar şi alte construcţii din incinta complexului monastic.

Premierul României a fost întâmpinat de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, alături de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, de membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial, de arhim. Serafim Grigoraş, stareţ al aşezământului monahal precum şi de reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Delegaţia condusă de Marcel Ciolacu a vizitat întreg ansamblul mănăstirii, precum şi paraclisul închinat ocrotitorului Moldovei şi Bucovinei, unde sunt aşezate în această perioadă cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Pe lângă datele cu privire la zidirea ctitoriei domneşti şi evoluţia ei în timp, au fost prezentate recentele descoperiri arheologice din pridvorul şi pronaosul bisericii voievodale.

A urmat un moment de rugăciune în paraclisul mănăstirii, la racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, mucenic al lui Hristos, originar din Trapezunt, în prezenţa Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a adresat un cuvânt de bun-venit celor prezenţi şi a amintit o parte dintre dificultăţile cu care se confruntă eparhia Sucevei.

„Fiţi bineveniţi în Bucovina, acest Athos românesc, statut pe care-l dă acestei părţi a ţării frumuseţea mănăstirilor, opt dintre ele fiind monumente cu valoare universală, incluse în patrimoniul UNESCO. De regulă, atunci când un demnitar de stat vizitează comunităţile eclesiale şi sociale din ţară, şi nu numai, liderii spirituali sau politici din acele zone încearcă să aducă în atenţia Excelenţei sale parte din greutăţile cu care se confruntă, cerându-i ajutorul. De aceea, vă rog să-mi permiteţi să supun atenţiei Excelenţei Voastre doar două dintre aceste greutăţi: lipsa contribuţiilor pentru personalul neclerical; la nivel de arhiepiscopie sunt foarte multe parohii, chiar câteva sute, care din lipsă de fonduri, nu au cântăreţi bisericeşti şi nici personal deservent”.

Ulterior, arhim. Paraschiv Dabija a dat citire textului Ordinului „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincţie a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, oferit domnului prim-ministru Marcel Ciolacu, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii şi Comunităţii”. Totodată, oaspetele a primit în dar o icoană pictată cu chipul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetăţii Sucevei.

Aceeaşi distincţie a fost înmânată domnului secretar de stat Alexandru Stoica şi senatorului Paul Stănescu, iar Ordinul „Muşatinii” a fost conferit secretarului de stat Gheorghe Florin Cârciu, pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei şi altor vrednici ctitori de ţară şi neam”.

În cuvântul său, premierul României, Marcel Ciolacu, şi-a exprimat recunoştinţa pentru ordinul eparhial primit, dar şi bucuria de a se afla pe aceste meleaguri în care a descoperit noi file din istoria neamului. Totodată, el a spus că societatea actuală trebuie să lupte pentru păstrarea valorilor autentice, Biserica fiind cea care menţine vie credinţa.

„Am avut plăcerea de a avea parte de o primire creştinească, ruptă din film, bizantină, aş putea spune, şi am avut parte de o împlinire, în primul rând cunoscând mai multe detalii istorice despre acest tărâm, şi nu e pentru prima oară când o spun, Bucovina şi Suceava sunt un tărâm rupt din rai, un tărâm plin de credinţă; şi cred că un popor nu poate avea viitor fără să-şi cunoască istoria. Dar cel mai important este că un popor este pierdut atunci când nu mai are credinţă. Şi eu, şi toţi cei care au primit astăzi o distincţie din partea Înaltpreasfinţiei Voastre, încercăm să apărăm valorile Creştinismului, lucru care nu este tocmai uşor în vremurile progresului care a adus, normal, şi o deschidere mult mai largă şi o încercare de schimbare a valorilor. Atât timp cât paşii şi calea mi-au fost îndrumate să fac acest lucru, am să-l fac fără reţineri” a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat importanţa cooperării dintre instituţiile Statului şi Biserică, subliniind că valorificarea patrimoniului naţional este una dintre priorităţile Guvernului României.

„Am încercat, împreună cu colegii mei, să ne facem calea corectă, îndrumată în primul şi în primul rând de Biserică. Cred că aici trebuie să găsim şi echilibrul instituţional între Biserică şi noi, oamenii politici. Biserica şi Armata sunt cei doi stâlpi ai acestui neam. Noi, în schimb, trebuie să ştim să protejăm aceste valori. (…) Niciun guvern, şi o spun cu mândrie, dar şi cu smerenie, niciun guvern într-o perioadă atât de scurtă nu a făcut şi nu a încercat să închidă atâtea nedreptăţi. Şi nu a încercat să continue mai ales minunile lăsate, care sunt înscrise şi în patrimoniul UNESCO, fiindcă ele ne definesc pe noi ca neam. Am încercat să reparăm anumite greşeli şi le-am reparat, ele devenind priorităţi pentru acest guvern, şi aşa am să fac în continuare.”

A urmat analiza lucrărilor exterioare şi vizitarea amplasamentului Casei Sociale „Anastasie Crimca” şi al clădirilor Casa „Mitropolit Silvestru” şi Casa „Dositei Herescu”.

Contractul de finanţare pentru realizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare ale ansamblului de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a fost semnat în luna august a anului 2022.

Dintre obiectivele cuprinse în proiectul de finanţare din Programul naţional de construcţii de interes public sau social (PNCIPS) fac parte Biserica „Sfântul Gheorghe”, stăreţia, corpul de chilii, paraclisul, clisiarniţa, dar şi zidul de piatră care separă incinta mănăstirii. (N.B.; Foto: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor)

Un comentariu

  1. M-am linistit cand am citit ca e o icoana pictata…
    Am crezut din titlu ca e una din aia 1:1 care se monteaza la partea in care te aseaza cu capul. Chiar si-asa. A primit nu a dat (din buzunarul lui). Nu?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI