Lumea prezentată sucevenilor

Sfârşitul Războiului Rece, dar şi al ambiţiilor URSS de a domina planeta, s-a încheiat oficial în urma întâlnirii de la Malta, din 1989, între Gorbaciov şi Bush. În realitate, întâlnirea a fost pe Marea Mediterană, în apropierea coastelor malteze, un simbolic „teren neutru”. Pregătirea acestui moment a durat însă mai multe decenii, iar victoria Vestului democratic are o mulţime de cauze, de la performanţele economice sau militare („Războiul stelelor” declanşat de Reagan, spre exemplu!), până la scăderea spre zero a încrederii cetăţenilor în „binefacerile” sistemului comunist şi ale manifestărilor sale abuzive şi antiliberale! M-am hotărât să mă refer la acest eveniment petrecut acum 35 de ani, pentru că efectele sale sunt prezente şi în acest moment, chiar în forme violente şi conflicte deschise.

Dar să vedem care au fost prevederile majore ale înţelegerilor dintre Gorby şi Bush Sr., la care ţările din zonă nu au fost prezente şi nici invitate. În primul rând, „Cortina de fier” (citeşte zona de influenţă!) s-a mutat spre Est, ţări precum Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia şi Ungaria alipindu-se „lumii libere”. În sfera de influenţă a URSS au rămas Bulgaria şi România, dintre statele membre ale Tratatului de la Varşovia, la care se adăugau statele cu regim comunist, Albania şi Iugoslavia. În acel moment, alianţa militară (Tratatul de la Varşovia) a încetat, împreună cu cea economică (CAER). Alianţa occidentală se angaja să nu extindă prezenţa militară (NATO) spre est, după retragerea trupelor sovietice, şi să achite costurile imense ale relocării lor. Situaţia economică dezastruoasă (motivul hotărâtor al cedării sovieticilor!) a fost îndulcită de ajutoare consistente, contând în bani (Germania de Vest a „iertat” URSS de o datorie de 60 mld. mărci!!), hrană şi credite la dobânzi foarte favorabile.

De ce nu s-a desfiinţat atunci şi NATO, care a devenit o alianţă politică şi de securitate? Răspunsul îl avem după anul 2000 şi în prezent. Realiştii judecă mai bine decât pacifiştii naivi! De ce nu s-au respectat prevederile înţelegerilor? Pentru că URSS şi Gorbaciov, faţă de care s-au luat angajamentele, nu mai existau ca parte a tratatului. Şi pentru că dispariţia „lagărului socialist” a declanşat conflicte armate (Iugoslavia, Caucaz) sau instabilitate internă (destrămarea Cehoslovaciei şi a URSS), cu potenţial mare de extindere. Şi este bine că Europa (şi noi!) beneficiază de „umbrela NATO”!

Federaţia Rusă, care se consideră UNIC moştenitor al URSS, nu s-a împăcat cu nerespectarea înţelegerilor de la Malta şi se manifestă, începând din 2008 (invazia Georgiei), agresiv pe plan extern şi barbar pe plan intern (vezi războaiele din Caucaz – Cecenia, din anii ’90). De fiecare dată în istorie ruşii, după ce sunt învinşi, devin paşnici şi cooperanţii (fals) până îşi revin economic şi militar. Astfel se întâmplă şi în secolul XXI, după o doctrină revanşardă, care impune constituirea de „vecinătăţi prietenoase”, cu sprijinul Rusiei, în zonele limitrofe. Doar că politica agresivă anti-NATO a Rusiei o va transforma (a început deja!) într-o colonie (sau vasală, dacă vreţi!) a Chinei. Inclusiv personalităţi la cel mai înalt nivel din Rusia au avertizat, dar Putin riscă soarta ţării şi a cetăţenilor!

România care, după Malta, trebuia să rămână în sfera de influenţă a URSS, a beneficiat de implozia sa. Şi a aderat la NATO şi UE, cele mai bune decizii posibile ale ţării! În caz contrar, eram în situaţia Ucrainei…

DAN STRUTINSCHI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI