Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului reclamă discriminarea salarială la care sunt supuşi

> Ei cer alinierea salariilor din agenţiile teritoriale la nivelul celor acordate în structura naţională de care aparţin > Angajaţii APM se consideră nedreptăţiţi, din moment ce majoritatea funcţionarilor din teritoriu au salariile mărite încă de pe 1 ianuarie

Salariaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava au întrerupt activitatea, ieri, la ora 10:00, protestând împotriva discriminării salariale cauzate de tergiversarea, în Camera Deputaţilor, a adoptării proiectului de lege privind aprobarea OUG nr. 128 din 2023 privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi din alte sectoare bugetare.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, în decembrie 2023, prin adoptarea respectivei ordonanţe, s-a urmărit alinierea salarizării personalului din mai multe sectoare de activitate bugetară de la nivel central, astfel încât să fie eliminate discrepanţele salariale dintre funcţiile din administraţia publică centrală şi cele din unităţile teritoriale. „Totuşi, sectorul de activitate bugetară care vizează domeniul protecţiei mediului nu a fost inclus în această reglementare” se arată în comunicatul APM Suceava. În acesta se reliefează că, în conformitate cu prevederile HG nr. 1000 din 2012, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi agenţiile teritoriale „au aceleaşi funcţii şi atribuţii în implementarea politicilor şi legislaţiei din domeniul protecţiei mediului la nivel naţional şi judeţean”.

În consecinţă, în vederea corectării discriminării, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a depus la Senat un amendament la proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 128 din 2023. Drept urmare, pe 19 februarie 2024, Senatul a adoptat proiectul, inclusiv cu amendamentul pentru alinierea salariilor din agenţiile judeţene la nivelul celei naţionale. Proiectul adoptat de Senat a fost înregistrat la Camera Deputaţilor sub nr. Pl-x.67 din 2024, în prezent acesta având majoritatea avizelor. Ultimul aviz ar fi trebuit obţinut marţi, 23 aprilie, de la Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă, „însă nu a fost întrunit cvorumul”. Acesta a fost repus pe ordinea de zi din 14 mai 2024, când, din nou „nu a fost cvorum”.

„Menţionăm că termenul pentru depunerea raportului, respectiv 19 martie 2024, a fost depăşit, iar neadoptarea sau întârzierea adoptării acestui proiect de lege întăreşte nedreptatea şi discriminarea angajaţilor agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului, având în vedere faptul că majoritatea funcţionarilor publici ai altor instituţii din teritoriu beneficiază de salariile mărite, începând cu 1 ianuarie 2024. Dorim să fie luată în considerare această problemă şi să se acorde atenţia cuvenită rezolvării acestei situaţii inechitabile care afectează angajaţii din agenţiile judeţene pentru protecţia mediului” se subliniază în comunicatul de presă al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI