Curtea Europeană de Justiţie a dat dreptate CJ Suceava

> Trebuie să se facă distincţie între interesele legitime private şi interesele legitime publice, s-a precizat în document

 Curtea Europeană de Justiţie s-a pronunţat, joi, asupra interpretării convenţiei privind accesul la informaţii şi participarea publicului în probleme de mediu.

Astfel, în urma deliberărilor din cadrul Camerei a patra, Curtea Europeană a emis o hotărâre importantă referitoare la interpretarea dispoziţiilor Convenţiei privind accesul la informaţii, participarea publicului la luarea deciziilor şi accesul la justiţie în probleme de mediu, semnată la Aarhus la 25 iunie 1998.

Articolul 9 al. (3): Curtea a decis că acest articol trebuie interpretat în sensul că nu se opune unei reglementări naţionale prin care unei entităţi juridice, altele decât organizaţiile neguvernamentale de protecţie a mediului, nu i se recunoaşte calitatea procesuală activă pentru a ataca un act administrativ care nu îi este adresat, decât în situaţii în care entitatea invocă încălcarea unui interes legitim privat sau a unui interes legat de o situaţie juridică direct legată de obiectul său de activitate.

Articolul 9 al. (4) şi (5): În lumina articolului 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Curtea a stabilit că aceste articole trebuie interpretate în sensul că, pentru a asigura respectarea cerinţei ca procedurile jurisdicţionale să nu fie exagerat de costisitoare, instanţa chemată să se pronunţe cu privire la obligaţia de a plăti cheltuielile de judecată a unei părţi care a căzut în pretenţii într-un litigiu în materie de mediu trebuie să ţină seama de ansamblul împrejurărilor cauzei. Aceasta include analizarea interesului părţii în cauză şi a interesului general legat de protecţia mediului.

„Această hotărâre reprezintă un punct de referinţă important în ceea ce priveşte accesul la justiţie în probleme de mediu şi stabileşte linii directoare pentru reglementările naţionale în acest domeniu. Decizia reflectă angajamentul Curţii Europene de a asigura echilibrul între drepturile părţilor implicate în litigii de mediu şi necesitatea de a proteja interesul general în ceea ce priveşte conservarea mediului.” (N.B.)

Un comentariu

  1. Ciocan Petru says:

    Groapa de Gunoi Mestecăniș, este a doua Mănăstire, pe care o lasă posterității. Prima e Triunghiul Bermudelor – Zidul Morții Șcheia. La licitația de cumpărare a proiectului nodului rutier de la Șcheia, n-a găsit din tot județul, un om care să cunoască principiile obligatoriu de respectat la proiectarea și executarea drumurilor. Acolo nu sunt respectate două reguli, principii de aceia au murit adulți și copil, și o să moară în continuare până se remediază greșelile de proiectare și executare și se reface drumul .

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI