Cuvioşii Sila, Paisie şi Natan vor fi cinstiţi la Poiana Zvoriştea

Duminică, 19 mai 2024, credincioşii Parohiei Poiana din comuna Zvoriştea îl vor avea în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care va săvârşi Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Slujba arhierească se va desfăşura pentru cinstirea ocrotitorilor noului locaş de cult aflat în construcţie, Sfinţii Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă de PS Damaschin la 29 septembrie 2019.

Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei, loc de linişte în care se retrăgeau monahii iubitori de mai multă rugăciune şi nevoinţă.

La scurt timp după trecerea la cele veşnice a celor trei sfinţi ieroschimonahi, Schitul Sihăstria Putnei s-a pustiit din pricina vitregiei vremurilor. După mai bine de 200 de ani, la începutul Postului Mare din anul 1990, un monah putnean, retras pe locul fostului Schit, a văzut o lumină cerească deasupra pronaosului vechii biserici ruinate, lumină care a înconjurat biserica, apoi s-a făcut nevăzută. La puţin timp după aceasta, pe 24 aprilie 1990, când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici s-au descoperit mormintele celor trei Cuvioşi: Sila, Paisie şi Natan, în care se aflau osemintele lor, galbene ca ceara şi răspândind bună-mireasmă. În anii ce au urmat numeroase vindecări minunate s-au săvârşit la racla cu moaştele Cuvioşilor. De aceea, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la resfinţirea vechii biserici de la Sihăstria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa sa din 6-7 iunie 2016, trecerea în rândul Sfinţilor a Cuvioşilor Sila, Paisie şi Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire la 16 mai.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI