La bugetul Sucevei

În trei luni, venituri de 26 de milioane de euro, de patru ori mai mari decât într-un întreg an din urmă cu două decenii

> „În primul trimestru din 2024 am executat cât se executa în tot anul, în urmă cu 20 de ani, înainte de a fi ales primar” reliefează Ion Lungu

 În primul trimestru al anului 2024, la secţiunea dezvoltare, veniturile proprii au fost realizate în proporţie de 62,73%, iar de cealaltă parte, cheltuielile cu investiţiile s-au situat la doar 6,42% din totalul votat, se evidenţiază în hotărârea de consiliu local privind aprobarea execuţiei bugetelor municipiului Suceava.

Potrivit primarul Ion Lungu, gradul mic de execuţie de la secţiunea de dezvoltare este urmare a faptului că „în trimestru întâi nu s-a putut lucra la investiţii”.

„A fost iarnă şi nu s-a lucrat. E normal şi e logic aşa. Eu spun că este o execuţie bună, având în vedere faptul că am executat 26 de milioane de euro. Aceasta înseamnă că în primul trimestru din 2024 am executat cât se executa în tot anul, în urmă cu 20 de ani, înainte de a fi ales primar” relevă şeful executivului local sucevean.

Lungu accentuează că, în valoare absolută, execuţia este bună, pe partea de dezvoltare aceasta urmând a creşte în perioada următoare, „pentru că deja a început să se lucreze”.

„Bugetul a fost aprobat la 31 ianuarie, după care au urmat procedurile de licitaţie, care au durat încă o lună de zile. Totodată, există şi investiţiile în curs, la care nu s-a putut intra din cauza vremii. Este un buget optimist, însă dacă aprobam o sumă mai mică, acum puteam avea o execuţie şi de 130%, dar care nu însemna mare lucru. Este o strategie a mea şi mi-o asum: dacă îţi propui mai mult, faci mai mult, iar dacă îţi propui mai puţin, faci mai puţin” a precizat edilul-şef.

În ceea ce priveşte criticile aduse de consilierii PSD, privind nivelul mai redus al cheltuielilor cu investiţiile, Ion Lungu spune că o influenţă o au „unele motive obiective” care nu ţin de autorităţile municipale. „Avem 70 de proiecte de investiţii, multe prin PNRR, pe care suntem obligaţi să le prindem în buget. De asemenea, nu este vina primăriei că, spre exemplu, prin POR nu s-a atras niciun leu, pentru că abia am semnat primele contracte. Însă, aşa cum mai spus, discutăm despre sume absolute şi nu despre procentaje. Astfel, în anul 2023, sub acest aspect, a fost cel mai mare buget executat după Revoluţie” a punctat Ion Lungu.

În primele 3 luni ale anului 2024, la bugetul local al municipiului Suceava s-au făcut încasări de 131,171 de milioane de lei, veniturile proprii fiind de 103,580 de milioane de lei. Pe partea de cheltuieli a bugetului local, în cele dintâi 3 luni ale anului plăţile făcute din vistieria municipiului Suceava s-au ridicat la 125,201 de milioane de lei, gradul de realizare, în raport cu cheltuielile totale planificate, fiind de 25,69%. Dacă la secţiunea de funcţionare cheltuielile au fost de 59,74%, la secţiunea de dezvoltare acestea au avut un nivel de numai 6,42%.

2 Comentarii

 1. Spliff says:

  Este bine de stiut… Inflatia da imaginea de ansamblu a situatiei in care vom fi peste inca 20 de ani. Pacat de generatiile care vin si sunt nevoite sa triasca pe plaiul mioritic, chiar si cu natalitatea in declin si sporul natural negativ. Ele vor demonstra cat de gresita a fost estimarea Brucan pentru „generatia de sacrificiu”.
  Cine poate, stii… fara sa se uite in urma.

 2. Bongwater says:

  Zici?
  Adica… statul romaneste ia din buzunarul fraierului platitor de taxe de 16 ori mai mult decat acum 20ani?
  Nici macar pensiile speciale nu cresc in ritmul asta!
  Si urmeaza sa se mareaca tva -ul aud la Romania? Cat mai fura statul de la cetatean?
  Un prieten care vrea sa se intoarca dupa 30ani intreaba…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI