Ion Cozmei, comemorat la liceul din Cupca

La neuitata intalnire cu Ion Cozmei de la Scoala din Cupca cu mai multi ani in urma

Peste tot în aceste zile, ba mai calde, ba mai reci ale acestui Mărţişor, ce-i drept cam trist acum, este comemorată ziua de naştere poetului naţional al Ucrainei Taras Şevcenko. Alături de marele Cobzar ucrainean, marcăm post-mortem şi ziua de naştere a poetului sucevean Ion Cozmei.

Voi menţiona că în acest an, marcăm 210 ani de la naşterea poetului naţional al Ucrainei, Taras Şevcenko şi 73 de ani ai regretatului poet, traducător, epigramist, publicist Ion Cozmei din Suceava.

Aproape în toate clasele se vorbeşte atât la lecţiile de literatură, dar şi la alte obiecte despre viaţa şi opera nemuritoare a Cobzarului ucrainean, dar şi despre importanţa traducerii operelor sale în alte limbi, noi acordând importanţă limbii române.

O expoziţie de ziare şi fotografii am amenajat în sala de festivităţi a liceului, dar şi pe coridorul lui, una dedicată Cobzarului ucrainean, alta traducătorului său în limba română Ion Cozmei.

De asemenea, în muzeul istoric al satului Cupca, aflat de asemenea în incinta liceului, se află o expoziţie permanentă dedicată poetului naţional al Ucrainei, dar şi o mapă cu materiale (ziare, reviste, fotografii) dedicate traducătorului, poetului şi publicistului Ion Cozmei din Suceava.

În biblioteca personală se află mai multe volume atât ale Cobzarului, dar şi ale poetului sucevean Ion Cozmei, pe care mi le-a dăruit cu autograf chiar dumnealui, deoarece am avut fericirea să ne cunoaştem personal. La rândul meu, i-am dăruit câteva cărţi de ale mele. I-am ajutat şi cu literatură din opera Cobzarului, mai ales cu traduceri făcute de alţi traducători.

Pe parcursul întregii luni martie, dar şi în lunile următoare, membrii cercurilor „Lămâiţa” şi „Tinerii muzeografi”, de la liceul din Cupca, conduse de subsemnata, organizăm, sperăm că în mod obişnuit – dar dacă va fi nevoie şi online – o serie de măsuri dedicate lui T. Gh. Şevcenko, dar şi lui Ion Cozmei, mai ales în incinta muzeului. În special vom pregăti un montaj poetic dedicat traducerilor şevcenkiene în diferite limbi, mai ales ale celor traduse de regretatul poet sucevean Ion Cozmei în limba română.

Cu ani în urmă domnia sa a fost oaspetele acestei şcoli, având o întâlnire cu elevii şi profesorii de aici. Atunci, primele culegeri de traduceri au fost donate de autor şcolii noastre. Pe parcursul anilor am mai primit cărţi de la dl Ion Cozmei, unele dintre ele se păstrează în muzeul nostru, altele în biblioteca mea personală.

Tot atunci, Ion Cozmei a fost oaspetele şcolii medii din Pătrăuţii de Jos, a mai vizitat biblioteca locală, muzeul etnografic, biserica locală, capeliţele, alte edificii. Am mai fost în vizită la regretatul frate al poetului martir Ilie Motrescu din Crasna, profesorul Nicolae Motrescu, la regretatul folclorist şi poet popular Dragoş Tochiţă din Pătrăuţii de Sus.

Am alcătuit un album cu toate publicaţiile mele dedicate măsurilor organizate în şcoală dedicate lui T. Şevcenko, accentul fiind pus anume pe traducerile poetului Ion Cozmei, cel care a tradus în întregime opera marelui clasic ucrainean.

Voi menţiona că şi doctoratul regretatului eminescolog şi şevcenkolog de la Suceava a fost cu tamatica traducerilor din opera Cobzarului.

Expoziţii de ziare şi cărţi dedicate Poetului naţional al Ucrainei Taras Şevcenko şi traducătorului sucevean Ion Cozmei au fost organizate şi în alte licee şi biblioteci din regiune.

 Asemenea măsuri educă la tânăra generaţie dragostea de literatură, creaţie, opera Poetului naţional al poporului ucrainean, dar şi a vestitului eminescolog, poet, traducător de la Suceava Ion Cozmei.

ELEONORA SCHIPOR

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI