Dimensiunile literare ale „JOCULUI SECUND“

Este îmbucurător faptul că, în ultima vreme, revista școlară și-a recâștigat locul și rolul benefic și necesar în cadrul educației estetice din învățământul românesc. Ea, revista, se constituie într-o „fereastră” deschisă spre harul creator al elevilor, care se pot exprima și altfel decât la orele de limba și literatura ro-mână sau la desen. Un argument plenar pentru această introducere îl constituie revista „JOC SECUND” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Suceava, care adaugă filonului revuistic al școlilor sucevene dimensiuni artistice originale, demne de tradiția și exigența unei instituții școlare emblematice pentru spațiul bucovinean.
 

Un colectiv de redacție format exclusiv din elevi ai clasei a XI-a A, coordonat de prof. Domnica Oniga, reușește să capaciteze spiritul creator al întregului colegiu, aducând la lumina tiparului eșantioane literare și plastice care încântă mintea și ochiul cititorului, obișnuite, îndeobște, cu ecranul omniprezent al calculatorului. Structurată pe rubrici tematice, din care nu lipsesc poezia și proza, dar în care sunt prezente și „articolul de fond”, și „jurnalele” și „exercițiile de admirație”, revista respiră un aer de iconoclastie adolescentină, specifică generației de început de mileniu trei, în căutare de „modele demne de urmat”, dacă ele mai există. În „jocul secund” al tinerilor creatori ștefaniști se implică și câteva cadre didactice (Domnica Oniga, Vasile Nechita, Florin Moraru, Costică Costan), fără a periclita indivi-dualitatea „autobiografiilor”, „extemporalelor”, „jurnalelor” și „însemnărilor” care poartă deja un nume: Andra Irina Ciubotaru, Alexandru Mancaș, Matei Mitrea, Andrei Ionică, Adrian Anea, Ștefan Rusu, Elena Chiru, Diana Andronic, Alice-Ingrid Gaube, Oana Ețcu, Alexandru Busuioc, Alexandru Senciuc, Ligia Zaharia, Elena-Ariadna Papuc, Ștefan Popovici. Proza prezentă în revistă beneficiază de condeiul inspirat al Claudiei Murariu și al Andradei Alexandriuc, în timp ce poezia ocupă spațiul cel mai consistent și relevant pentru această revistă înnobilată cu har „dumnezeiesc”. Dincolo de versurile semnate de Cristina Szilagyi, Oana Gâză și Smaranda Bulmez, „JOC SECUND” se remarcă prin consistența lirică a două nume despre care se va mai auzi: Mihaela Găinariu și Victor Alexandru Cozmei. Rotunjesc profilul select al revistei foștii elevi ai Colegiului: prof. Aurelian Crăiuțu (intervievat de Alexandra Dochia), prof. Irina Ungureanu (intervievată de Răzvan Meșteriuc) și elevul Sorin Lupașcu (printr-o corespondență inedită). Grafica și design-ul revistei sunt asigurate cu dibăcie de echipa redacțională (Mihai Cimpoeșu, Andra Irina Ciubotaru, Victor Alexandru Cozmei, Vlad Dumitrescu, Alexandru Mancaș, Alexandru Senciuc), la care contribuie și Smaranda Ciubotaru, Iulia Dănilă, Ana Guțu și Cristina Szilagyi. Micile scăpări în culegerea computerizată, precum și unele inadvertențe, sesizabile de un ochi experimentat, nu pot macula o revistă școlară redutabilă, aptă să bată la porțile Concursului Național al Revistelor Școlare, patronat de Ministerul Educației și Cercetării.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI