Sărbătoarea Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Cu nemăsurată emoţie şi bucurie a fost sărbătorită în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor Învierea Domnului, cel mai important şi cel mai aşteptat praznic al creştinătăţii. În Duminica Sfintelor Paşti, 5 mai 2024, la miezul nopţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, au săvârşit Slujba Învierii, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Cei doi ierarhi ai eparhiei au oferit Lumina Sfântă credincioşilor prezenţi, adresându-le apoi acestora salutul bucuriei: „Hristos a înviat!”.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă de la Bucureşti de arhim. Serafim Grigoraş, stareţul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, şi de părintele Viorel Ilişoi, consilier eparhial, cu un avion de mici dimensiuni, fiind întâmpinată sâmbătă seara pe Aeroportul Internaţional „Ştefan cel Mare” din Suceava de o delegaţie a Arhiepiscopiei condusă de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul. S-au bucurat de primirea Sfintei Lumini clerici de la Centrul Eparhial, dar şi reprezentanţi ai Protopopiatelor Suceava I, Suceava II, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi şi Fălticeni. De aici, Lumina din Biserica Sfântului Mormânt a fost trimisă în locaşurile de cult din întreaga eparhie. Alături de oficialităţile locale şi judeţene, domnul Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, domnul Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava, şi domnul Gheorghe Alexandru Moldovan, Prefectul Judeţului Suceava, la aeroport au fost prezenţi şi clerici din zonele învecinate eparhiei, între care o delegaţie de la Cernăuţi, Ucraina, condusă de pr. Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ.

Sfânta Lumină a fost adusă apoi la Mănăstirea „Sfântul Ioan ce Nou”, unde Preasfinţia Sa le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa recunoştinţei pentru primirea acestui dar, precum şi despre faptul că Lumina Învierii Domnului ar trebui să întărească în fiecare dintre noi credinţa în Dumnezeu, El fiind Cel Care dă sens existenţei noastre pe acest pământ.

După oficierea Slujbei Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, alături de soborul slujitor, au săvârşit Sfânta Liturghie pascală la altarul special amenajat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.

Arhimandritul Paraschiv Dabija, Vicar-Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a dat citire cuvântului pastoral al Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, intitulat „Argumentele tăcute ale Învierii lui Hristos”, care poate fi lecturată şi pe pagina Arhiepiscopiei. Au fost aduse în atenţia credincioşilor prezenţi aspecte legate de dovezile referitoare la cea mai mare minune săvârşită de Hristos, taină care, pentru a fi înţeleasă, are nevoie de foarte multă credinţă.

La finalul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate coşurile cu ouă roşii, cozonac şi pască aduse de credincioşi.

În cea de-a patra strajă a dimineţii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calnic a mulţumit Preamilostivului Dumnezeu şi tuturor celor care au împodobit lucrarea Bisericii prin prezenţă: sobor, cor şi credincioşi, pentru frumoasa noapte petrecută în rugăciune, cele cereşti şi cele pământeşti împreună bucurându-se de biruinţa Celui Care ne-a trecut din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer, strălucind cu neapropiată lumină a Învierii.

Bucuria acestei zile a fost încununată de binecuvântarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Cetăţii Sucevei, prin închinarea la cinstitele sale moaşte, aflate în această perioadă în paraclisul ansamblului monastic. Sfântul Ioan continuă să le fie aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le neîncetat sprijin şi mângâiere.

Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a continuat, după câteva ore de odihnă, cu slujba specială a Vecerniei de Paşti, numită în popor şi „A doua Înviere”, oficiată la ora 12:00 de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic. În cadrul aceste-ia, pericopa evanghelică a fost citită în paisprezece limbi: română, greacă, latină, ebraică, slavonă, siriacă, rusă, engleză, franceză, germană, italiană spaniolă, ucraineană şi swahili. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, precum şi de clerici din cadrul Centrului Eparhial.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a adus în atenţia celor prezenţi câteva fragmente din cartea intitulată „Penticostarul – Cincizecimea Invierii”, volum semnat de Înaltpreasfinţia Sa, în care se regăsesc meditaţiile la pericopele evanghelice lecturate în duminicile de după Înviere.

„Învierea este un mister al veşniciei. Aşasar, teologia morţii şi Învierii nu se învaţă din cărţi. Tainele se primesc prin credinţă şi contemplaţie şi trebuie să rămână taine. Cum spunea poetul: Nu strivi corola de minuni a lumii! De fapt, credinţa se referă la realităţile care depăşesc puterea noastră de înţelegere. Sunt realităţi superlogice, metalogice sau alogice. Învierea Domnului rămâne o Taină, un paradox şi o antinomie care nu lasă loc speculaţiiilor şi explicaţiilor raţionaliste. De aceea, Mântuitorul, după Înviere, S-a arătat numai celor care au crezut În El. Iar celor care au fost aleşi de El pentru slujire li s-a dat puterea să vadă şi, vă citez, Slava lui, slavă ca a Unuia Născut din Tatăl plin de har şi de adevăr. Şi din acest motiv, am să vă redau citatul, persecutorilor iudei, care le porunceau disperaţi – să nu mai grăiască, nici să mai înveţe în numele lui Iisus, apostolii le-au răspuns cu demnitate: Judecaţi dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm de voi mai mult decât de Dumnezeu. Căci noi nu putem să nu vorbim cele ce am văzut şi am auzit (Faptele Sfinţilor Apostoli 4, 18-20), confirmând astfel prin atitudinea lor vederea slavei lui Dumnezeu Care i-a încredinţat – precum şi pe Pavel – că Iisus, pe Care-L propovăduiau, este Fiul lui Dumnezeu (Fapte-le Sfinţilor Apostoli 9, 20). Propovăduiţi-L şi credeţi în înviere. Hristos a înviat şi o Săptămână Luminată binecuvântată!”

Ierarhul a anunţat şi faptul că toţi cei prezenţi vor primi în dar câte un exemplar al pastoralei, iconiţe cu reprezentarea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, realizate prin Sectorul Cultural la Tipografia „Vartolomeu Mazereanu” a Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, precum şi câte o mică pască din partea obştii aşezământului monahal.

IRINA URSACHI

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI