Bilanţul anului 2019 al Poliţiei de Frontieră:

Aproximativ 3.000.000 de pachete cu ţigări de contrabandă confiscate la frontiera de nord a României

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, care include şi judeţul Suceava, s-a întrunit vineri, 14 februarie 2020, pentru evaluarea activităţilor desfăşurate de către poliţiştii de frontieră din cadrul inspectoratului anul trecut.

Astel, potrivit comunicatului emis de ITPF Sighetu Marmaţiei, anul 2019 a reprezentat un efort de combatere a fenomenelor precum contrabandă cu ţigări, trafic cu autovehicule furate din străinătate şi migraţie ilegală.

Să reţinem că în anul 2019, poliţiştii de frontieră au întocmit 991 dosare penale (Satu Mare – 326, Maramureş – 283, Suceava – 382) sub aspectul săvârşirii a 1.783 infracţiuni de către 1.105 persoane.

Pe linia activităţii de cercetare penală în dosarele penale instrumentate la nivelul inspectoratului au fost arestate 15 persoane şi destructurate 5 grupări infracţionale.

 Valoarea totală a bunurilor confiscate în cursul anului 2019 a fost de peste 40.095.400 lei – aproximativ 8.441.000 euro.

Situaţia detaliată pe judeţe a bunurilor confiscate se prezintă astfel:

Satu Mare – 9.728.900 lei;

Maramureş – 12.236.700 lei;

Suceava – 18.129.800 lei.

Contrabanda cu produse accizabile, îndeosebi tutun şi ţigări de provenienţă ucraineană, reprezintă principala formă de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere la graniţa cu Ucraina, rezultatele obţinute reflectând eforturile depuse de poliţiştii de frontieră pentru desfăşurarea în bune condiţii a misiunilor specifice, atât pe linia supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, cât şi pe linia combaterii criminalităţii transfrontaliere.

Obiective propuse în anul 2020

– Aplicarea, în mod unitar, la nivelul tuturor sectoarelor subordonate, a prevederilor legislaţiei comunitare şi naţionale pe linia supravegherii şi verificărilor la frontiere, precum şi intensificarea cooperării cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, prin intermediul aparatului împuternicitului de frontieră;

– Creşterea capacităţii operaţionale la nivelul inspectoratului teritorial şi asigurarea unui dispozitiv de control eficient, flexibil şi dinamic, prin utilizarea judicioasă şi la capacitate maximă a forţelor, mijloacelor tehnice şi a câinilor de serviciu.

De menţionat că la eveniment au participat chestorul principal de poliţie Bute Liviu, adjunctul inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi structurilor de cooperare din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Suceava.

Materialul de evaluare a activităţii desfăşurate în anul 2019 a fost prezentat de comisar-şef de poliţie Florin Coman – inspector şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI