Triplu eveniment cultural la Câmpulung Moldovenesc

Deschizând manifestarea, prof. Maria Ghiţă, bibliotecara Colegiului „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc – instituţie gazdă şi organizatoare, alături de Biblioteca Municipală şi Muzeul „Arta lemnului” din localitate – a spus: „Unirea Principatelor de la 1859 este unul dintre marile evenimente istorice ale ţării, integrat pe deplin în Cultura Naţională şi de care este legat şi numele poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, sărbătorit la 15 ianuarie, poetul fiind mereu aplecat către istoria ţării”.

De aceea, manifestarea a fost dedicată celor trei evenimente amintite, fiind întregită şi de un emoţionant moment artistic pregătit de un grup de eleve ale colegiului, din clasa a IX-a, solistă fiind Mădălina Lupupopi (cl. a XII-a), pregătite şi acompaniate la pian de prof. Bogdan Faraon.

Bine documentată, cu argumente convingătoare şi informaţii mai puţin cunoscute de marele public, expunerea prof. Ioan Popoiu despre actul Unirii de la 24 ianuarie, contextul internaţional şi situaţia din cele două principate române, Moldova şi Ţara Românească, care au dus la înfăptuirea Unirii, a fost urmărită cu deosebit interes de publicul existent în sală. Cei prezenţi, tineri şi vârstnici, s-au bucurat să afle cât mai multe despre modul în care a luat fiinţă statul modern România, evoluţia sa şi condiţiile în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi-a desfăşurat şi şi-a încheiat activitatea, el rămânând o legendă vie în amintirea poporului român, ca unul dintre marii reformatori ai societăţii româneşti, spre binele şi progresul acesteia.

* * *

Ion Popoiu şi-a lansat cu acest prilej o nouă carte de istorie, de data aceasta despre „Societatea medievală românească (1386-1714)”.

Scriitorul George Bodea, care i-a prezentat şi analizat cu pertinenţă cartea, a vorbit cu multă căldură despre autor, „un om pasionat de istorie, un cercetător harnic şi competent, care a scris şi editat până acum cinci volume de carte despre trecutul neamului nostru, despre istoria poporului român şi a înaintaşilor săi, Ioan Popoiu, fiind nu numai un profesor de istorie, ci şi un adevărat istoric ale cărui cărţi merită citite cu atenţie”.

A fost (ca de obicei) o manifestare culturală reuşită, care a rămas în inimile iubitorilor de cultură interesaţi de istoria neamului nostru.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI