Donald Tusk

Moldova, Georgia şi Ucraina au dreptul să aspire la UE, dar responsabilitatea mea este de a nu face promisiuni deşarte

tuskRepublica Moldova, Georgia şi Ucraina au dreptul sa aspire la aderarea la Uniunea Europeană, a declarat ieri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, subliniind însă că responsabilitatea sa este de a nu face „promisiuni deşarte” despre perspectivele integrării acestor state. „În primul rând, Parteneriatul Estic nu a fost o promisiune oficială că va garanta aderarea la Uniunea Europeană pentru că ideea, visul aderării, este ceva destul de nou. Dar, bineînţeles, că Georgia, Moldova şi Ucraina au tot dreptul să aibă acest vis european, dar cred că este de datoria noastră, şi mi se pare că aceasta este responsabilitatea mea personală, de a nu face promisiuni deşarte că acest lucru ar putea fi posibil mâine sau poimâine”, a afirmat Donald Tusk într-o declaraţie pentru Europa Liberă. „Drumul spre Europa nu va aduce, poate, calitatea de membru în viitorul apropiat, dar apropierea de standardele europene, de comunitatea noastră culturală şi politică s-ar putea întâmpla în câţiva ani, dar numai având acest vis şi cu ajutorul nostru”, a continuat preşedintele Consiliului European.

El a ţinut să sublinieze că, în opinia sa, Uniunea Europeană nu doreşte să dezamăgească ţările aspirante şi că acordurile de asociere semnate cu acestea şi eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova sunt dovezi că UE este un partener „predictibil”. Georgienii şi ucrainenii, a adăugat Donald Tusk, ar putea beneficia de eliminarea vizelor anul viitor, dacă cele două ţări vor face progresele necesare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI