Cipru, Luxemburg şi Malta au cele mai bune ape de scăldat, România pe ultimul loc

Turiştii care vor merge în concediu în această vară vor putea intra în apă fără riscuri în 95% dintre cele 21.000 de locuri de scăldat din Uniunea Europeană (UE), iar cele din Luxemburg, Malta şi Cipru se află în fruntea clasamentului pentru calitatea apelor, a anunţat ieri Agenţia Europeană pentru Mediu (EEA), menţionată de AFP.

În precedentul raport anual al EEA, procentul apelor care răspundeau normelor de calitate minime stabilite de legislaţia europeană era de 94,7%. În acest an au fost incluse Elveţia şi Albania. Procentul apelor de „calitate excelentă” este de 83%, conform eşantioanelor prelevate în 2014, fiind în uşoară creştere.

Toate locurile de scăldat din Cipru, Luxemburg şi Malta au o calitate excelentă a apei. Aceste ţări sunt urmate de Grecia (97%), Croaţia (94%) şi Germania (90%), toate având proporţii ridicate de locuri de scăldat cu o calitate excelentă a apei. În clasamentul întocmit de EEA, România ocupă ultimul loc (după Albania), având cele mai multe locuri unde calitatea apei este conformă cu valorile minime.

Ţările în care se găsesc cele mai multe locuri de scăldat unde calitatea apei este nesatisfăcătoare sunt Italia (197 locuri), Franţa (105) şi Spania (67).

Circa 85,5% din locurile aflate la malul mării au ape excelente. Cele mai bune destinaţii europene din acest punct de vedere sunt Croaţia, Malta, Cipru, Grecia, Portugalia şi Italia, apoi Spania şi Franţa, ultima cu o rată a excelenţei de 77,3%.

Ca proporţie, malurile ţărilor scandinave şi baltice prezintă cele mai multe probleme, iar Spania, Irlanda, Olanda şi Franţa înregistrează cea mai înaltă rată de probleme la siturile de pe apele interioare.

Situaţia este furnizată de statele membre ale UE, care măsoară prezenţa bacteriilor provenite din apele uzate şi de la turmele de animale, susceptibile să provoace vărsături şi diaree. Evaluarea nu ia însă în calcul poluarea care poate aduce prejudicii mediului natural.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI