Greva generală a început în opt spitale din judeţ

Greva generală a sindicaliştilor Sanitas a început, ieri, în cele opt spitale din judeţul Suceava, demersul fiind susţinut de Creşa Nr. 1 şi de Căminul de bătrâni din Broşteni, de medici afiliaţi la Sanitas din cele două spitale din Câmpulung şi de medici nemembri de sindicat din spitalele Rădăuţi şi Fălticeni.

În holul Spitalului Judeţean Suceava se aflau, ieri dimineaţă, circa 200 de sindicalişti Sanitas de la TESA, personal medical ieşit din tura de noapte, dar şi din secţiile unităţii.

„Din păcate suntem cu toţii din nou în stradă şi asta e doar consecinţa faptului că nu s-a găsit înţelegere şi nu am avut semnale că parte din solicitările noastre, din revendicările Sanitas, vor fi îndeplinite” a declarat liderul judeţean al Sanitas Suceava, Romică Balan. El a spus că la nivelul celor opt spitale din judeţ aflate în grevă generală a fost asigurată o treime din activitate, activitatea Unităţii de Primire a Urgenţelor nu a fost întreruptă şi au fost rezolvate urgenţele chirurgicale. Pe durata grevei, s-au restrâns activitatea personalului TESA şi activitatea din ambulatoriu, fiind decalate unele consultaţii programate. De asemenea, au fost amânate unele intervenţii chirurgicale pentru pacienţii cronici, acolo unde a fost posibil, un exemplu fiind Compartimentul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, care şi-a amânat tot programul operator de ieri, având în vedere că patologia respectivă nu reprezintă un pericol vital pentru pacient. „Sunt sectoare de activitate unde munca se desfăşoară cu motoarele turate sută la sută, iar aici avem UPU, sala de naşteri, dar sunt şi consultaţii pentru pacienţii cronici, care par a fi fără suferinţă, dar există riscul ca, după ce părăseşte sala de consultaţii, să apară o manifestare nedorită care să fie pusă în responsabilitatea noastră. În secţii, pacienţii internaţi nu sunt prejudiciaţi în ce priveşte acordarea serviciilor medicale, fiind asigurate hrana şi tratamentul, analizele şi investigaţiile” a precizat liderul UJS Sanitas.

„Nu se poate reduce activitatea prea mult, pentru că are de suferit pacientul, iar noi nu ne dorim acest lucru”

La rândul său, liderul sindicatului municipal Sanitas, Ovidiu Tomşa, a declarat, tot ieri, că şi sindicaliştii din SJU continuă acţiunile de protest aprobate în Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas. El a spus că pacienţii cronici din ambulatoriul de specialitate au fost reprogramaţi, activitatea în majoritatea secţiilor a fost redusă la o treime, dar la sălile de operaţie urgenţele majore au fost rezolvate. „Nu se poate reduce activitatea prea mult, pentru că are de suferit pacientul, iar noi nu ne dorim acest lucru. Pe această cale, ţinem să mulţumim pacienţilor şi opiniei publice şi vrem să se înţeleagă mesajul nostru. Noi ne cerem drepturile noastre, nu altceva, iar dacă noi vom fi mulţumiţi, prin acordarea acestor drepturi, şi calitatea actului medical va creşte, şi pacienţii vor avea de câştigat” a spus Ovidiu Tomşa.

Alături de cei de la Sanitas s-a aflat Gabriel Buliga, reprezentantul local al CNSLR Frăţia, cartel care susţine acţiunile Federaţiei Sanitas la nivel naţional şi local, precum şi revendicările acesteia. „Sperăm ca în cursul zile de astăzi să obţinem, la nivel naţional, anumite răspunsuri clare, pentru că această grevă generală nu face bine pacienţilor şi nici angajaţilor. Vom continua acţiunile de protest în funcţie de răspunsurile date de forurile superioare, respectiv CNSLR Frăţia şi Federaţia Sanitas” a mai spus Gabriel Buliga.

greva-spitalPurtând, de asemenea, banderola pe braţ anunţând greva generală, purtătorul de cuvânt al SJU, dr. Mihai Ardeleanu, a declarat că acţiunea sindicatelor a fost luată la cunoştinţă de conducerea spitalului:

„Deocamdată, activitatea din spital se desfăşoară conform legii, în secţiile de acuţi nu sunt probleme, nu sunt intervenţii programate şi neefectuate. Revendicările pe care le are acţiunea sindicală trebuie reglementate prin hotărâre de guvern sau ordonanţă de urgenţă, iar în momentul în care va apărea aşa ceva, conducerea spitalului va da curs şi va plăti toate drepturile salariale, conform legii” a declarat dr. Ardeleanu.

Greva generală va dura în funcţie de semnalele transmise de liderii Sanitas de la Bucureşti, care aveau ieri o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Ministerului Muncii, cu Comisia de muncă de la Camera Deputaţilor.

Reamintim că revendicările sindicaliştilor din sănătate sunt legate de ordonanţele 20 şi 43 din acest an, care, potrivit sindicaliştilor, au accentuat inechităţile de ordin salarial existente în sistemul sanitar, prin omisiunea unor categorii din sistemul sanitar, şi anume personalul TESA, personalul din DSP-uri, dar şi cel din sistemul de asistenţă socială şi medico-socială, din creşe şi grădiniţe, categorii care nu se regăsesc în Ordonanţa 20. De asemenea, nu toate categoriile de personal au fost incluse în acordarea sporurilor la nivelul salarizării din 2016, rămânând la salarizarea din 2009 ca referinţă pentru acordarea sporurilor. Sindicaliştii din sistem mai doresc un contract colectiv de muncă structurat pe asistenţă sanitară şi asistenţă socială, o lege proprie de salarizare, rezolvarea inechităţilor salariale existente între unităţile cu profil clinic şi neclinic şi dintre asistenţii medicali cu studii postliceale şi cei cu studii superioare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI