Pacient din Bârlad cu AVC, transferat la SCJU

> La Suceava, acesta „a beneficiat de cel mai modern tratament al AVC, cu o evoluţie favorabilă”

Echipa de medici neurologi şi radiologi intervenţionişti de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Suceava a înregistrat, duminică, o nouă realizare remarcabilă: rezolvarea cu succes a primului caz de AVC acut trimis de Spitalul Municipal Bârlad.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de managerul dr. Alexandru Calancea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, singurul centru de tratament endovascular al AVC din Moldova şi unul dintre cele zece centre de acest tip la nivel naţional, îşi extinde astfel aria de acoperire medicală pentru tratarea pacienţilor cu AVC acut.

Sursa citată arată că activitatea centrului din Suceava se desfăşoară în regim permanent, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, datorită eforturilor deosebite din partea personalului medical din secţia de neurologie şi Laboratorului de Radiologie Intervenţională. Cu toate acestea, „eforturile financiare remarcabile ale spitalului sunt esenţiale, deoarece Ministerul Sănătăţii acoperă doar o mică parte din această activitate”.

Costul total al tratării unui pacient cu AVC depăşeşte suma de 15.000 de lei, iar SCJU Suceava se situează pe locul patru la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de pacienţi trataţi, la o distanţă foarte mică de centrul clasat pe locul trei.

Potrivit sursei citate, duminică, 17 martie, la ora 17:00, echipa medicală din Suceava a fost alertată cu privire la un bărbat în vârstă de 78 de ani din Bârlad, diagnosticat cu AVC. În aproximativ 3 ore, pacientul a fost admis în sala de cateterism şi a beneficiat de cel mai modern tratament al AVC, cu o evoluţie favorabilă.

Cu toate acestea, plecarea ambulanţei cu pacientul din Bârlad a fost întârziată din cauza lipsei posibilităţii efectuării investigaţiei CT, aşa cum impune protocolul medical, din lipsa unei linii de gardă pe specialitatea radiologie.

Aflăm că deficienţe similare în gestionarea medicală a AVC-urilor sunt întâlnite în aproape toate spitalele care trimit pacienţi la Suceava.

„Facem un apel către instituţiile abilitate să ţină pasul din punct de vedere al resurselor umane, financiare şi a bazei materiale cu SCJU Suceava, pentru a trata modern şi eficient cât mai mulţi pacienţi din toate regiunile ţării” se menţionează în comunicatul semnat de dr. Alexandru Calancea. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI