IPS Calinic nu mai vrea să vadă animale la păscut în cimitire sau în curţile bisericilor

> Potrivit ierarhului, acestea trebuie să fie cu adevărat spaţii de liniştire duhovnicească

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, a făcut, marţi, o nouă inspecţie a cimitirelor din cadrul eparhiei, după care a anunţat interzicerea păşunatului animalelor în interiorul ansamblului parohial sau al cimitirului pentru a menţine un mediu de linişte şi respect spiritual.

Astfel, potrivit unei informări făcute de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, în după-amiaza zilei de 7 mai, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, însoţit de părintele arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ, şi părintele protosinghel Ilie Bogatu, a efectuat o vizită la numeroase cimitire şi unităţi de cult din eparhie, într-un efort de a evalua starea şi nevoile acestora.

Printre locurile vizitate s-au numărat parohiile, mănăstirile şi cimitirele dintr-o serie de localităţi, printre care se numără Podeni, Fălticeni, Oprişeni, Rădăşeni, Grădini, Spătăreşti, Dumbrăviţa I şi II, Cămârzani, Ciumuleşti, Nigoteşti, Mesteceni, Movileni, Ioneasa, Uideşti, oleşti, Ruşi, Forăşti, Antoceni, Oniceni, Drăguşeni, Roşiori, Vadu Moldovei, Praxia, Boroaia, Bărăşti, Giuleşti, Moişa, Bogdăneşti, Râşca, Buda, şi Slătioara.

În urma inspecţiei, au fost formulate mai multe recomandări pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi infrastructurii, între care: > în cazul filiilor fără biserică, se va identifica în următoarele două luni un amplasament în vederea edificării unei biserici pe măsură comunităţii; > renovarea sau repararea capelelor de cimitir; > renovarea sau repararea caselor de prăznuire sau caselor sociale; > interzicerea folosirii pentru clădirile limitrofe bisericilor-monument a tâmplăriei PVC, a eternitei (plăci ondulate de azbociment) pe acoperiş sau a altor materiale care nu se potrivesc ansamblului; > interzicerea ca în interiorul ansamblului parohial sau al cimitirului să pască animalele; curtea bisericii sau a cimitirului trebuie să fie un adevărat spaţiu de liniştire duhovnicească.

Totodată, s-a constatat că este necesară curăţarea mormintelor abandonate şi neîngrijite de membrii comunităţii, cerându-se repararea sau înlocuirea crucilor din lemn deteriorate, scoaterea la timp a deşeurilor şi montarea plăcuţelor cu numele şi hramul parohiei şi al cimitirului.

De asemenea, s-a propus montarea avizierelor pentru a informa comunitatea cu privire la programul bisericii şi la alte evenimente importante. Alte recomandări includ repararea sau înlocuirea măsuţelor de la morminte, întreţinerea gardurilor şi a vegetaţiei, utilizarea terenurilor neutilizate pentru culturi şi igienizarea grupurilor sanitare.

„Aceste recomandări sunt menite să asigure respectul şi îngrijirea corespunzătoare a locurilor de înmormântare şi a unităţilor de cult, în beneficiul întregii comunităţi religioase.” (N.B.)

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI