Gheorghe Şoldan:

În judeţul Suceava, sistemul de sănătate a ajuns la Urgenţe şi nu este băgat în seamă

> Trebuie să transformăm sistemul de sănătate din Suceava într-un model de eficienţă şi accesibilitate

Candidatul PSD la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, deputatul Gheorghe Şoldan, a declarat, joi, că în judeţul Suceava sistemul de sănătate a ajuns la Urgenţe şi nu este băgat în seamă.

El arată că în fruntea listei de priorităţi ale administraţiei judeţene trebuia să se afle de mult una dintre cele mai presante probleme ale sistemului de sănătate din Suceava, respectiv supraaglomerarea din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Suceava.

„Zilnic, sute de pacienţi aşteaptă ore în şir pentru a fi consultaţi, în timp ce personalul medical, depăşit numeric, se zbate să facă faţă avalanşei de cazuri. Acesta este şi motivul pentru care medicii tineri urgentişti nu aleg Spitalul Judeţean Suceava, având de suferit atât sistemul medical, cât şi sucevenii. La UPU Suceava sunt doar zece medici care trebuie să gestioneze un flux de peste 300 de pacienţi zilnic, un efort copleşitor” a arătat Şoldan.

Potrivit acestuia, în mod normal, ar trebui să fie cel puţin 20 de medici urgentişti.

Totodată, Gheorghe Şoldan spune că situaţia este critică şi la Pediatrie UPU, aşa-numitele „urgenţe copii”, unde lipsesc gărzi şi sunt compensate de aceiaşi puţini medici de la urgenţele pentru adulţi.

„Şi dacă vă imaginaţi că doar sala de aşteptare pentru adulţi este mereu plină, cea destinată copiilor are şi ea scaunele ocupate aproape tot timpul. Nu mai puţin de 1.280 de copii au ajuns de la începutul acestei luni şi până ieri la Pediatrie UPU. În doar 15 zile. În aceste condiţii, nu e de mirare că nimeni nu se înscrie pe posturile de medic urgentist la UPU Suceava” a adăugat Gheorghe Şoldan.

El a arătat că mulţi dintre suceveni ştiu prea bine haosul de la Urgenţe, dar mai puţin cei din conducerea judeţului, altfel nu-şi explică de ce, de ani de zile, nu se preocupă să remedieze această problemă majoră, dar că, în schimb, o dată la patru ani, „construiesc spitale” doar din declaraţii.

 

„Dragi suceveni,

Este timpul să trecem de la discursul politicienilor expiraţi la prioritizarea cu adevărat a sănătăţii în judeţul Suceava. Unul dintre obiectivele mele în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava va fi eficientizarea sistemului medical. Punem la punct infrastructura medicală în judeţ, aducem cadre medicale suficiente şi ne asigurăm că fiecare sucevean poate fi bine tratat în comunitatea în care trăieşte. Mă gândesc aici şi la pacienţii din mediul rural, pentru care distanţa mare faţă de oraş, lipsa unui mijloc de transport, pe lângă problemele de sănătate care îi apasă, sunt probleme deloc de neglijat.

Planul meu şi al echipei mele este să organizăm şi să punem la punct în primă fază zece centre de permanenţă, în comunităţile mari, distribuite în tot judeţul, centre care vor funcţiona în dispensare construite prin PNDL 2 şi care vor fi dotate cu aparatură de investigaţii medicale.

Discutăm cu Casa Judeţeană de Sănătate, cu Ministerul Sănătăţii, aducem toţi factorii de decizie la aceeaşi masă, facem o strategie, un plan de lucru şi trebuie să funcţioneze.

În acest mod, vom degreva UPU Suceava de numărul mare de pacienţi, cazurile care nu sunt considerate urgenţe medicale fiind preluate/direcţionate către aceste centre de permanenţă, care vor funcţiona în afara orelor normale de program şi în weekenduri şi vor oferi servicii medicale pentru urgenţe minore.

Angajamentul meu este clar: să transformăm sistemul de sănătate din Suceava într-un model de eficienţă şi accesibilitate”, a transmis, cu încredere, Gheorghe Şoldan. | Comandat de PSD OJ Suceava, CMF 21240002

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI