Firmele sucevene îşi acoperă necesarul de forţă de muncă necalificată cu muncitori extracomunitari

> Pentru ei, salariile oferite de angajatorii locali sunt „avantajoase”

Bursa generală a locurilor de muncă organizată vineri, de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, a înregistrat „un fapt inedit, un lucru îmbucurător, un record pe piaţa locală a muncii”, acela că persoanele cu studii superioare au fost foarte căutate, firmele prezente venind cu nu mai puţin de 56 de asemenea oferte.

Conform Ancăi Doina Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM, aceasta se întâmplă pe fondul unui mediu economic competitiv care ia amploare şi care are nevoie de personal supercalificat. Este vorba, în general, despre personal tehnic pentru coordonarea activităţilor, dar şi de cel pentru publicitate, marketing, comunicare şi relaţii publice, activităţi „indispensabile companiilor care se dezvoltă”.

De cealaltă parte, nici lucrătorii necalificaţi nu sunt neglijaţi, însă numărul de cereri pentru ei a scăzut considerabil, reprezentând doar 10% din totalul locurilor de muncă vacante la bursă, însemnând 25 de oferte.

„Fenomenul” este explicabil şi prin aceea că angajatorii îşi acoperă necesarul inclusiv cu forţă de muncă extracomunitară, pentru care salariile din România sunt „avantajoase”. De altfel, AJOFM a prezentat şi lista cursurilor de calificare pe care persoanele inactive şi necalificate le pot urma, astfel încât să poată răspunde cerinţelor angajatorilor.

„Sperăm ca ocuparea să fie una de calitate, chiar dacă nu vor găsi cu toţii ceea ce caută. Angajatorilor le va fi mediatizată în continuare oferta, pe canalele noastre de comunicare, până la ocuparea tuturor poziţiilor vacante” a declarat Anca Doina Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava, la târgul de joburi de la sfârşitul săptămânii.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI