Fiecare sucevean asigurat a consumat medicamente în valoare de 671 lei

> Valoarea concediilor medicale plătite în judeţ s-a ridicat la 170,805 de milioane de lei

În anul 2023, veniturile colectate la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) din contribuţia datorată la nivelul judeţului Suceava au fost în valoare de 926,222 de milioane de lei, informează Cristi Victor Bleorţu, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), potrivit căruia, de cealaltă parte, plăile nete efectuate pe durata anului trecut s-au ridicat la 1.329,177 de milioane de lei.

Conform plăţilor cumulate la 31 decembrie 2023, la capitolul Servicii medicale şi medicamente, creditele deschise, totalizând 912,173 de milioane de lei, s-au utilizat în proporţie de 98,98%.

„Sumele au fost folosite pentru plata serviciilor medicale şi farmaceutice, precum şi a dispozitivelor medicale, servicii raportate drept realizate, cu încadrarea în valorile lunare de contract încheiate cu furnizorii de servicii medicale, farmaceutice şi de dispozitive medicale în această perioadă” arată Cristi Victor Bleorţu.

Potrivit şefului CAS Suceava, în cazul medicamentelor cu şi fără contribuţie personală, plăţile au însumat 188,592 de milioane de lei. Astfel, precizează ec. Cristi Victor Bleorţu, consumul mediu de medicamente pe asigurat este de 671 lei, „acest subcapitol reprezentând 20,68% din totalul serviciilor medicale decontate”.

În ceea ce priveşte „cheltuielile pentru asigurări şi asistenţă socială”, creditele bugetare deschise au fost folosite în proporţie de 99,99%.

 Important de observat este că, din bugetul alocat pentru anul 2023, contravaloarea concediilor medicale solicitate şi restituite s-a ridicat la 170,805 de milioane de lei. Suma de 118,670 de milioane de lei a fost restituită persoanelor fizice, iar cea de 52,144 de milioane de lei agenţilor economici.

Un comentariu

  1. Acum daca medicamentele s-ar scumpi cu vreo 300%… iti dai seama ce bani ar intra la buget din twvea?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI