Corul „Învierea”, din Fălticeni, a dus tradiţia şi spiritualitatea românească la Zilele Oraşului Bari

În perioada 7-9 mai, corul „Învierea” al Catedralei „Învierea Domnului” din Fălticeni, condus de părintele Claudiu Hariuc, a avut onoarea de a participa la Zilele Oraşului Bari din Italia. Deplasarea corului a fost posibilă datorită invitaţiei preotului Mihai Drigă, parohul Bisericii Sf. Treime şi Sf. Nicolae din Bari, un eveniment care a permis comunităţii româneşti din regiune să îşi reafirme identitatea culturală şi spirituală.

Pe 8 mai, corul „Învierea” a participat la slujba vecerniei la Biserica Sf. Treime, eveniment ce a precedat celebrarea aducerii sfintelor moaşte ale Sfântului Nicolae, transferate de la Mira, aşezat în inima Lichiei pe coasta sudică a Turciei ,în Bari în anul 1087.

A doua zi, de Ziua Europei, corala a oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie la Biserica română Sf. Treime din Bari. După slujbă, corul s-a alăturat credincioşilor români într-o procesiune solemnă către mormântul Sfântului Nicolae din Catedrala Catolică San Nicola. Aici, corul „Învierea” a intonat rugăciuni şi cântece dedicate Sfântului Nicolae, contribuind la atmosfera de profundă reculegere şi unitate spirituală în timp ce preoţii români au săvârşit slujba la mormântul Sf. Nicolae şi au adus rugăciuni prin Acatistul Sfântului.

Purtând cămăşi populare şi steagul tricolor, membrii corului au impresionat audienţa prin devotamentul şi profesionalismul lor.

În seara aceleaşi zile, corul a fost invitat să participe la o slujbă oficială catolică, urmată de un concert pascal dedicat Învierii Domnului şi Sfântului Nicolae. Evenimentul a atras sute de români din regiunea Bari, consolidând legăturile comunităţii româneşti din Italia.

După Bari, corul, împreună cu părintele Claudiu Hariuc, a vizitat Mănăstirea Sf. Ilie din Rignano – Flaminio pe 10 mai, unde a participat la slujba aghesmei din Vinerea Săptămânii Luminate, când serbăm Izvorul Tămăduirii. Preotul stareţ Ştefan Simion şi numeroşi enoriaşi români au fost prezenţi la eveniment, purtând lumânări în mâini şi participând la rugăciuni.

Călătoria a continuat la Roma, unde corul a vizitat monumente emblematice precum Colosseumul, Columna lui Traian şi Capitoliul, sub îndrumarea ghidului Cristina Molari. Încheierea călătoriei a fost marcată mod solemn şi spiritual de Liturghia de la Mănăstirea Sfântul Ilie din Roma, duminică, 12 mai, urmată de un concert pascal, care a adus bucurie şi speranţă românilor din capitala italiană şi împrejurimi.

La întoarcerea în ţară, pe aeroportul din Roma, corul a avut o întâlnire specială cu Preasfinţitul Siluan, Episcopul Românilor Ortodocşi din Italia. Împreună au călătorit spre Suceava, unde au participat la slujbele dedicate Sfântului Ierarh Iacob Putneanul de la Mănăstirea Putna (15 mai) şi Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei (16 mai). În avion, corul a cântat „Hristos a Înviat!”, aducând bucurie şi lumină celor prezenţi.

Această călătorie de neuitat a fost realizată cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni, precum şi al firmei de transport Ceztrans, demonstrând încă o dată importanţa colaborării şi susţinerii comunităţii pentru păstrarea şi promovarea valorilor culturale şi spirituale româneşti.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI