Vesel ești de neînvins

Care este alternativa lecturii? Bârfa, televizorul, tableta sau privitul în zare cu gura întredeschisă? Sau toate împreună la care să se adauge şi credinţa de „nezdruncinat” în justeţea părerilor proprii, lipsa dilemelor şi alăturarea grupului de admiratori / adulatori al unor „vedete” ale zilei, de la manelişti la politicieni. Să „stai şi să cugeţi”, cum zice ardeleanul, fără informaţii obţinute prin lectură şi să te rezumi doar la ce se „postează”, înseamnă să ajungi cetăţeanul perfect pentru conducători. Fără revendicări (cerinţe) rezonabile şi realizabile şi fără ambiţii normale pentru tine şi familie, îndeplineşti condiţiile de încadrare într-un „partid al mulţumiţilor”. Nu cred că e prea târziu să-l înfiinţeze cineva! Un nemulţumit de „locul de pe liste” la actualele alegeri!! Dar, să revenim la întrebarea acestui articol, respectiv de ce nu se mai citeşte?

Există şi cauze aproape „obiective”. Concurenţa televiziunilor, a reţelelor de socializare (??) sau a divertismentului de pe scene sau spaţii publice (facil şi primitiv!) se manifestă puternic şi a câştigat, pe moment, competiţia. Pragmatismul societăţii actuale determină întrebarea, deja pusă fără reţinere: la ce-i bună lectura? Am auzit şi argumentul că lectura afectează ochii, dar asta este un fel de glumă, sper eu! Nu e valabil şi în cazul telefonului „smart”, uneori mai „smart” decât proprietarul? Este foarte posibil ca lectura să afecteze, în timp, privirea. Dovada este că greu găsim analfabeţi care să aibă nevoie de ochelari! Curios este că prea puţini îşi pun o întrebare legitimă: cât afectează mintea obiceiul cititului constant? Asta în cazul că există şi este avidă de cunoaştere, nu leneşă şi predispusă să preia fără probleme informaţiile servite şi frumos „ambalate” în cuvinte şi imagini de cei interesaţi. Şi, totuşi, la ce ne foloseşte cititul, de la literatură tehnică până la divertisment, trecând obligatoriu prin literatura clasică sau mult prea uitatele (inclusiv de mine!) volume de poezii? Personal sunt, de multe ori, fascinat de modul în care un autor, infinit mai dotat intelectual ca mine, priveşte, analizează şi redă, prin limbaj propriu, o realitate la care toţi avem acces, dacă vrem. Frumuseţea transmisă prin cuvinte nu poate să nu te emoţioneze! Sunt clar depăşit!!

„Asaltul” evident asupra lecturii este în avantajul celor care comercializează spectacole TV, emisiuni radio şi „postări” (obligatoriu senzaţionale!). Ştiu să-şi vândă „marfa” mai bine, beneficiind şi de lenea consumatorului. Dar, nu numai ei sunt în câştig! De câte ori aţi auzit un demnitar făcând trimitere la un autor consacrat (indiferent de domeniu!) în discursul său? Să avem pretenţia ca un conducător (preferabil cu „şcoală” făcută la timp) să ne recomande un specialist de talie mondială, ar fi total lipsit de sens! Se referă la zicerile („de imensă valoare teoretică şi practică”!) ale şefilor ierarhici pe linie politică sau administrativă. Şi cam atât! Mai mult, un electorat informat din surse diverse şi care va avea, normal, întrebări cam stânjenitoare, nu este de dorit. Nu spun că ne vor proşti, dar nici prea „citiţi” nu-i încântă! Efectul asupra cetăţeanului, care se privează benevol de lectură şi care are timp şi cărţi la dispoziţie (imensa majoritate!), este grav în timp. Fără lectură DIVERSĂ şi de toate „orientările” votantul devine captiv al celor interesaţi şi uşor manipulabili. Aş zice că mulţi aproape se „roagă” să fie sclavi ai gândirii interesate a altora!!

DAN STRUTINSCHI

PS Am asistat la concerte de muzică clasică la Catedrala Catolică. Superbă iniţiativă! Fac un apropo şi la alte lăcaşuri de cult care îndeplinesc condiţii (spaţiu, acustică etc.)? DA!!!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI