Euro, prins în cuie la 4,56

Creşterea înregistrată la sfârşitul săptămânii trecute pe pieţele internaţionale, când euro a urcat la aproape 4,6 lei, a fost doar una conjuncturală, o formă de protecţie luată înainte de minivacanţa de Rusalii.

Aşa că ieri cursul euro a fost stabilit la 4,5655 lei, valoare aproape egală cu cea de vineri, de 4,5659 lei. Conform dealerilor bancari, volumele de tranzacţionare au fost reduse, astfel că fluctuaţiile monedei unice s-au rezumat la 4,56 – 4,569, iar cotaţiile de la ora 14 erau de 4,566 – 4,569 lei.

Parcursul leului din această săptămână va fi dominat de evenimentele externe, precum anticipatele parlamentare din Marea Britanie, şedinţa de politică monetară a BCE, depoziţia din Senat a fostului director al FBI sau tensiunile politice şi strategice din zona Orientului Mijlociu, având în prim-plan Qatarul care este acuzat ca „sponsorizează” grupările teroriste.

Cursul dolarului american a scăzut de la 4,0691 la 4,0591 lei, ca o consecinţă a deprecierii lui faţă de un coş al principalelor valute. Cotaţiile din piaţă fluctuau între 4,047 şi 4,063 lei.

Aprecierea monedei elveţiene, proces care a început în urmă cu circa două săptămâni, a continuat şi ieri, ea fluctuând pe pieţele internaţionale între 1,084 şi 1,087 franci/euro, ceea ce a făcut ca media ei să urce de la 4,1897 la 4,2084 lei.

În regiune, moneda maghiară era stabilă faţă de cea europeană, ea fluctuând între 307,3 şi 307,8 forinţi, în timp ce cea poloneză se deprecia uşor, la 4,185 – 4,204 zloţi.

Datele economice favorabile au făcut ca încrederea investitorilor din zona euro să urce luna aceasta la cel mai ridicat nivel din aproape 10 ani, conform unui studiu realizat de institutul de cercetări Sentix.

Aceste rezultate s-au suprapus peste escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu, dar şi peste aşteptata audiere a lui James Comey, fostul director al FBI, care urmează să vorbească despre presiunile venite din partea preşedintelui Trump de a renunţa la investigarea fostului consilier pentru securitate naţională Mike Flynn.

Pe acest fond, perechea euro/dolar se menţinea peste pragul de 1,12 ea fluctuând între 1,1242 şi 1,1278 dolari.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI