Decalogul monahului

  1. Mulţumeşte lui Dumnezeu pentru bucuria de a te fi luat din lume şi de a te fi născut din nou spre o altă viaţă, asemenea celei a îngerilor.
  2. Retrage-te în pustiul bunelor pătimiri şi al jertfirii de sine, pentru ca Hristos să Se aşeze pe tronul inimii tale, ca început şi sfârşit a toate.
  3. Luptă neîncetat pentru cucerirea Împărăţiei lui Dumnezeu, prin asumarea Crucii şi prin cultivarea neîntreruptă a virtuţilor în viaţa ta.
  4. Fii un om al rugăciunii, al postului, al privegherii, al păcii şi al dragostei, virtuţi care vor spori nobleţea sufletului tău.
  5. Cuvântul Sfintelor Scripturi şi al Sfinţilor Părinţi să-ţi fie hrană şi băutură, iar slujbele Bisericii, prilej de bucurie şi desfătare duhovnicească.
  6. Vieţuieşte pe măsura voturilor şi făgăduinţelor monahale făcute, iar când acestea vor depăşi limitele puterilor tale, cere şi nădăjduieşte în ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului şi al tuturor sfinţilor.
  7. Nu sluji la doi stăpâni, lui Dumnezeu şi lui mamona, ci orientează-ţi viaţa spre o ţintă precisă – sfinţenia, la care ai fost chemat de Dumnezeu.
  8. Luminează cu strălucirea smereniei tale, prin mucenicia rugăciunii şi a vieţii în sărăcie de bună voie, pe cei care, asemenea ţie, caută să urce scara ce duce către Cer.
  9. Afirmă-ţi credinţa întru veşnicia lui Dumnezeu printr-o viaţă îngerească trăită în trup, oglindă a conştiinţei curate şi a inimii care arde de focul dragostei dumnezeieşti.
  10. Asumă-ţi cu responsabilitate această cale aspră şi plină de încercări, ca să primeşti la ieşirea din această viaţă un „nume nepieritor”.

† CALINIC,

Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI