Peste 700 de copii din judeţ intră într-un proiect de prevenire a comportamentelor agresive

La începutul lunii octombrie, şase grădiniţe din judeţul Suceava au demarat activităţile din cadrul proiectului „Să fim prieteni – Fără Bullying”, dezvoltat de Salvaţi Copiii şi finanţat de EGGER Romania. Astfel, peste 700 de copii, 42 de cadre didactice şi 900 de părinţi din municipiul Rădăuţi, respectiv comunele Satu Mare şi Frătăuţii Vechi sunt implicaţi în prevenirea şi excluderea comportamentelor agresive. Aflăm că programul are la bază cele mai recente cercetări în domeniu şi este uşor de integrat în rutina zilnică.

O analiză recentă a organizaţiei Salvaţi Copiii arată că hărţuirea şi comportamentul agresiv în şcoală ori în clasă, precum şi perpetuarea lui în mediul online afectează emoţional, an de an, sute de mii de elevi. Ei devin victime ale situaţiilor de violenţă fizică şi de ameninţare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înşişi astfel de fapte (27%). Proiectul „Să fim prieteni – Fără Bullying” este destinat copiilor de grădiniţă pentru că experienţele zilnice pe care aceştia le au cu educatorii şi colegii determină formarea unor tipare comportamentale, care influenţează ulterior viaţa de adult.

„Dacă experienţele sunt pozitive, ele contribuie formarea stimei de sine şi a curajului de a se integra în noi comunităţi – în timpul liber, la şcoală, în relaţiile personale şi în viaţa profesională. Dacă experienţele sunt neplăcute, pot duce la emoţii negative, neîncredere în tot ce ne înconjoară şi sentimentul de singurătate. De aceea, este important ca adulţii să lucreze cu intenţie şi continuu pentru a crea comunităţi sigure şi incluzive pentru copii în grădiniţe” arată Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România.

Principalele activităţi din cadrul proiectului constau în sesiuni de formare pentru directori, cadre didactice şi consilieri, precum şi în asistarea specialiştilor din grădiniţe în utilizarea metodologiei „Să fim prieteni” în lucrul cu copiii, cadrele didactice şi părinţii. Totodată, proiectul vizează dotarea grădiniţelor cu materiale educaţionale specifice, precum şi evaluarea constantă şi ajustarea implementării.

„Acest proiect are în centru patru valori fundamentale: toleranţă, respect, grijă şi curaj. Sunt aceleaşi valori pe care compania EGGER, împreună cu angajaţii ei, le împărtăşesc şi le susţin în toată activitatea. Dezvoltarea spiritului comunitar şi promovarea relaţiilor sociale pozitive stau la baza formării viitorului adult. Este şi datoria noastră, ca o companie atentă la nevoile comunităţii, să ne implicăm în acţiuni care să dezvolte la copii spiritul de echipă, colaborarea, un mediu pozitiv şi o viaţă productivă” a transmis Alina Chifan, director de marketing al EGGER Romania.

Ni s-a spus că analiza impactului proiectului implementat şi în alte zone ale României demonstrează eficienţa intervenţiei prin schimbări comportamentale relevante la copii. Astfel, 50% dintre copiii care au lucrat cu valorile programului „Să fim prieteni” se joacă împreună mai bine şi sunt mai toleranţi în interacţiunile reciproce. Totodată, comportamentele de excluziune socială s-au redus de la 21% la 7% în rândul copiilor participanţi, în timp ce comportamentele agresive au scăzut de la 17% la 9%. Nu în ultimul rând, 12% dintre copii au devenit mai curajoşi în modul în care îşi apără prietenii. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI