„Armonia culorilor” 

> Lucrările sunt semnate de artistul plastic Leonid Popescu

Biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici şi Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, au organizat ieri, la Galeria de Artă a USV (corp A), vernisajul expoziţiei de pictură „Armonia culorilor”, cu lucrări ale artistului plastic Leonid Popescu.

Aflăm că Leonid Popescu s-a născut pe 22 martie 1953, în satul Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi Facultatea de Design-grafică industrială a Institutului de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. În anul 2001, a fost distins cu titlul onorific „Maestru în Arte”, în 2013 cu „Ordinul de Onoare” şi, în 2016, cu titlul onorific „Artist al Poporului”. De asemenea, este deţinătorul Ordinului „Andrei Rubliov” al Patriarhiei ruse. În sfera artelor plastice, Leonid Popescu are lucrări în colecţii publice şi private din ţară şi de peste hotare, dar este activ şi ca scriitor, ilustrator de carte şi arhitect.

Expoziţia „Armonia culorilor” conţine peste 35 de lucrări şi a fost prezentată de criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava. Potrivit acesteia, artistul Leonid Popescu „a lăsat deoparte rigorile şi s-a îndreptat către un labirint stilistic, bifând, într-o manieră interesantă şi deloc la îndemâna oricui, diferite stiluri, acest fapt având dublu scop, şi anume acela de a-şi descoperi propriile limite ca artist, dar şi de a mulţumi pe fiecare privitor în parte. Acest creator de frumos trăieşte o viaţă complexă, rafinată, unde tablourile sale stârnesc inevitabil emoţii subtile, ce nu pot fi cuprinse în cuvinte. Tablourile lui Leonid Popescu s-au născut sub semnul enigmatic, tainic al imaginaţiei sale prolifice, dar, desprinzându-se de făuritor, lucrările dobândesc o personalitate şi devin un subiect individual şi independent de suflul spiritual”.

În cadrul evenimentului, s-au lansat şi două volume de proză ale lui Leonid Popescu, „Deportări din valea Răutului” şi „Drumuri printre ziduri”, prezentate de prof. univ. dr. Silvia Bacalâm-Cheianu (Republica Moldova), poetul Iurie Moiş (Ucraina), istoricul Ion Huzău (Ucraina), criticul literar Vitalie Răileanu, Grigore Năsoi (România) şi Ilie Ghergheş (România).

Manifestarea a fost inclusă între evenimentele dedicate Zilei Bucovinei şi deschide o serie de întâlniri cu artişti plastici şi scriitori din spaţiul românesc.

Expoziţia poate fi vizitată până la 27 noiembrie a.c. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI