Poliţia Suceava recomandă şoferilor să se informeze cu privire la traseul de  deplasare şi să echipeze vehiculele cu anvelope de iarnă

Având în vedere faptul că deja în judeţ s-au înregistrat precipitaţii sub formă de ninsoare, poliţiştii suceveni recomandă conducătorilor auto sa aibă montate la autovehicule anvelopele de iarnă, a transmis, recent, IPJ Suceava. Gata, vine iarna, trebuie să fim pregătiţi!

Poliţia Judeţeană Suceava arată că legislaţia din România nu prevede o dată la care este obligatoriu ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă, dar precizează că acest tip de pneu este obligatoriu atunci când se pătrunde pe un drum public acoperit cu gheaţă, polei sau zăpadă, indiferent de perioada din an.

Din acest motiv, poliţiştii recomandă să nu fie ignorată importanţa anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatura de sub 7-8 grade Celsius sa rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderenţa la carosabil.

Anvelopele de iarnă pot fi recunoscute, în general, după marcajul M+S, care se mai prezintă şi sub formele M&S / M.S.  Înainte de a se monta anvelopele, se recomandă să verificăm anul fabricaţiei (DOT) şi adancimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitaţi părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.

La pneurile concepute special pentru circulaţia în sezonul rece, indicatorul de uzură este poziţionat astfel încât să marcheze o adâncime a profilului de aproximativ 4 milimetri. In cazul unui control în trafic, dacă se constată că indicatorul de uzură este expus, legislaţia din Romania încadrează această situaţie în categoria „deficienţă majoră”, fiind prevăzute sancţiuni pentru conducătorul auto.

Este important de ştiut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiţii optime, creşte aderenţa pe carosabilul acoperit cu zapadă şi scade distanţa de frânare.

Amenda pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarna este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte amendă, respectiv între 1.305 lei şi 2.900 de lei), reţinându-se şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului, fiind eliberată o dovada înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

IPJ Suceava recomandă participanţilor la trafic să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie, să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum şi să se informeze cu privire la condiţiile meteo şi tronsoanele de drum pe care le vor parcurge.

Informaţii actualizate despre situaţia traficului sunt disponibile pe site-ul oficial al Poliţiei Române, la secţiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/infotrafic.  Vă recomandăm să verificaţi starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi, înainte de a pleca la drum!

Recomandări preventive când circulaţi în condiţii de ninsoare, ceaţă, ploaie, polei

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca, pe timp de ploaie sau ceaţă, luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic.

De asemenea, este necesar ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când pe drum apare o situaţie de pericol. Regula este valabilă pentru toate categoriile de drumuri. Se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că parbrizul, geamurile laterale şi luneta vă oferă o vizibilitate foarte bună. Este necesar ca ştergătoarele şi instalaţia de climatizare să funcţioneze perfect. Pe timp de ceaţă, mai ales pe drumurile din zone deluroase sau montane, diferenţele de temperatură cauzate de parcurgerea traseului la altitudini mai mari sau mai mici, provoacă aburirea oglinzilor laterale.

Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculul din faţă astfel încât să puteţi opri în siguranţă, în situaţia în care acesta încetineşte sau opreşte subit.

Nu frânaţi brusc!

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.

Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!

Nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule!

Nu îngreunaţi traficul şi nu obstrucţionaţi vizibilitatea prin opriri sau staţionări în locuri nepermise.

În cazul rămânerii în pană, pe timp de ceaţă, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul. Reamintim obligaţia conducatorilor de autovehicule cu masă maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se afla pe partea carosabilă a drumului public. Recomandăm şi celorlalţi conducatori auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceaţă.

Respectaţi-vă partenerii din trafic! Mare atenţie la pietoni şi biciclişti

Având în vedere specificul anotimpului, dar şi previziunile meteo pentru perioada următoare, poliţiştii atrag atenţia participanţilor la trafic cu privire la circulaţia în siguranţă pe drumurile publice în condiţii de carosabil umed. De asemenea, există posibilitatea apariţiei poleiului, fenomen asociat cu ploaia şi temperaturile reduse, în special seara şi în zonele montane ale judeţului.

Mai trebuie precizat că aceste condiţii meteo impun o manieră specială de conducere a autovehiculelor. Aderenţa scăzută a pneurilor la suprafaţa de rulare şi vizibilitatea redusă trebuie să-i determine pe cei de la volan să-şi sporească prudenţa, să circule cu viteză mult redusă, în funcţie de particularităţile drumului şi traficului, să mărească distanţa de siguranţă dintre vehicule şi – foarte important – să evite efectuarea depăşirilor… Cele mai complexe şi periculoase manevre în trafic!

Nu în ultimul rând, având în vedere cazuistica înregistrată dar şi pericolele generate de acest comportament în trafic, poliţiştii avertizează cu privire la atenţia pe care trebuie să o manifestăm atunci când conducem vehicule. Alte preocupări atunci când suntem la volan (vorbitul la telefon, accesarea comenzilor radio, realizarea de filmări cu diverse mijloace tehnice etc.) ne pot distrage atenţia, doar şi câteva secunde putând fi determinante.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă, sunt mai puţin vizibili în trafic. De aceea, trebuie să evite deplasările pe partea carosabilă, iar atunci când sunt nevoiţi să o facă, să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante, să se angajeze în traversarea străzii doar prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător şi numai după o temeinică asigurare.

După ce au transmis aceste sfaturi poliţiştii suceveni au urat tuturor participanţilor la trafic „Drum bun şi fără evenimente rutiere!”. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI