Prefectul Alexandru Moldovan, la seminarul UNICEF privind criza refugiaţilor:

Judeţul Suceava a gestionat cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni din România, peste 2,5 milioane de persoane!

Prefectul Alexandru Moldovan, directorul din cadrul cancelariei, Emilian Ţehaniuc, maior Alin Găleată din partea ISU Suceava, Sabina Doroftei, reprezentantă a DGASPC Suceava, şi Zica Aga, din partea DSP Suceava, au participat la un atelier de lucru organizat de UNICEF România, vizând planificarea şi documentarea tranziţiei de la „Blue Dots” la „Blue Grids” şi consolidarea răspunsului naţional la criza refugiaţilor din Ucraina.

În cadrul intervenţiei sale în prima zi a evenimentului, prefectul a evidenţiat trei aspecte definitorii ale răspunsului la criza refugiaţilor ucraineni:

> Număr record de refugiaţi: judeţul Suceava a gestionat cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni din România, depăşind cifra de 2,5 milioane de persoane;

> Tabără funcţională unică: în prezent, judeţul găzduieşte singura tabără activă din România destinată refugiaţilor ucraineni, situată la Rădăuţi, cu o capacitate de 346 de locuri;

> Colaborare efectivă: răspunsul la criza refugiaţilor a fost posibil datorită colaborării continue între societatea civilă, autorităţi, culte religioase şi instituţii cu atribuţii directe în gestionarea fluxurilor de refugiaţi.

În cadrul discuţiilor, aflăm că au fost abordate următoarele teme:

> Experienţe şi lecţii învăţate: analiza experienţelor, rezultatelor şi lecţiilor învăţate în perioada 2022-2023 în ceea ce priveşte răspunsul la criza refugiaţilor;

> Situaţia actuală şi prognoza pentru 2024: evaluarea situaţiei actuale a refugiaţilor din Ucraina, inclusiv profilul acestora, nevoile existente şi serviciile furnizate, precum şi o prognoză pentru anul viitor;

> Resurse şi aspecte legislative: discuţii privind resursele necesare pentru anul 2024, fie ele financiare, umane sau de altă natură, precum şi aspecte legislative şi instituţionale legate de mecanismele de referire şi proceduri la nivelul judeţului.

„Atelierul reprezintă un pas semnificativ în direcţia consolidării strategiilor de gestionare a crizei refugiaţilor şi evidenţiază importanţa colaborării între diversele entităţi implicate în această problematică” ni s-a precizat. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI