Zile de priveghere şi hram la Schitul Sfântul Nectarie de pe Bârnărel

Viaţa oricărei obşti monahale retrasă în vârful unui munte, aflată la numai o palmă distanţă de cerul cel mai presus de lume, e o încercare şi o provocare. Fiecare zi înseamnă post, priveghere, rugăciune şi ascultare, o luptă continuă cu toanele naturii şi slăbiciunea firii umane.

Pe vârful Bârnărel, vântul suflă prin vârfuri de brazi o lapoviţă deasă şi rece. Drumul se pierde în negura nopţii, îţi mai rămân călăuză doar lumina albă a Crucii eroilor şi glasul clopotelor ce cheamă la rugăciune. Între apus şi răsărit, a fost o binecuvântată noapte de priveghere, dedicată pomenirii Sfântului Ierarh Nectarie, ce a fost sărbătorită în mod aparte la schitul cu acelaşi nume de pe muntele Bârnărel, din judeţul Suceava. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am prăznuit cu cinste şi anul acesta hramul bisericii, manifestările începând în seara zilei de 8 noiembrie cu slujba de priveghere, praznic solemn dedicat Sfântului Nectarie de la Eghina. Privegherea de toată noaptea simbolizează istoria Vechiului şi Noului Testament şi combină Vecernia (unită cu Litia) şi Utrenia, toate încununate apoi de Sfânta Liturghie. În strană, grupul psaltic de studenţi ortodocşi condus de Andrei Brezeanu a întărit prin cântec trăirea, înţelegerea profundă a momentului şi participarea sufletească la Liturghie.

În ziua de joi, 9 noiembrie a.c., ziua hramului, biserica, deşi spaţioasă, a fost neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi prezenţi la Sfânta Slujbă, sosiţi din apropiere ori din judeţele vecine, în ciuda vremii capricioase. Am trăit cu emoţie clipe de adevărată înălţare sufletească participând la oficierea Paraclisului Sfântului Nectarie şi a Sfintei Liturghii, săvârşită de un luminat sobor de preoţi aflat sub protia părintelui Varlaam Bârsă, stareţul Mănăstirii Sf. Ioan Iacob Corlăţeni. La strană, acelaşi grup psaltic de muzică bizantină-ortodoxă condus de Andrei Brezeanu a avut o prestaţie de excepţie.

Protosinghelul Macarie Olărean ne-a oferit, la momentul rânduit al Sfintei Liturghii, un cuvânt de învăţătură şi îndrumare sufletească presărat cu exemple din viaţa Sfântului Nectarie, unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi de Patriarhia Ecumenică în secolul trecut, pentru dragostea sa nemărginită faţă de oamenii aflaţi în suferinţă, cunoscut ca vindecător de cancer şi alte boli grave, grabnic ajutător femeilor la naştere şi celor care vor să rămână însărcinate. A fost un teolog insuflat de Dumnezeu şi un scriitor neobosit, a fost clevetit, dar a răbdat fără să cârtească, s-a rugat, a iertat şi a mulţumit lui Dumnezeu pentru toate. Despre minunile săvârşite de Sfântul Nectarie în zilele noastre – mai ales vindecările de cancer şi alte boli grave, ce se săvârşesc la moaştele sale, ori cu untdelemn de la candela sa, a mai amintit şi Protosinghelul Galaction Dominte, stareţul Mănăstirii Botoş. Despre nenumăratele mărturii şi povestiri ale credincioşilor s-au scris multe cărţi în Grecia, care în parte au fost traduse şi în limba română şi acestea ne stau mărturie că Sfântul Nectarie Taumaturgul, adică Vindecătorul sau Cel ce tămăduieşte, a făcut minuni încă din timpul vieţii, cu rugăciunile sale fierbinţi, pentru toţi cei care-i cereau ajutorul.

Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat şi anul acesta cu toate cele necesare acestui praznic, mulţumim smerit şi cu dragoste tuturor fraţilor preoţi, monahiilor şi monahilor prezenţi pentru bucuria şi onoarea pe care ne-au făcut-o, binecuvântând sărbătoarea noastră cu prezenţa sfinţiilor lor şi mulţumim tuturor celor care au pus umărul, au ajutat într-un fel sau altul, pentru ca acest luminat praznic să fie cu totul aparte. Considerăm că a fost un moment de înălţare spirituală şi suntem convinşi că fiecare participant s-a simţit cu sufletul mai aproape de Dumnezeu.

La final, s-a organizat o agapă frăţească, iar toţi credincioşii prezenţi au primit pachete cu alimente, pregătite special pentru această zi.

Îi îndemnăm pe cei care vor citi aceste rânduri să sprijine după inima şi puterile lor această mănăstire, pentru că şi aici se află întotdeauna oameni în rugăciune, stâlpi duhovniceşti alături de care şi noi să trăim bucurii cereşti, pe care să le transmitem tainic generaţiilor următoare. (PAUL BRAŞCANU şi Obştea Schitului „Sfântului Nectarie”, Bârnărel, Vatra Dornei)

Un comentariu

  1. Paul Braşcanu says:

    Vă mulțumim pentru că ați acordat atenție acestui eveniment. O fericită coincidență face ca băiețelul din imagine să poarte numele de Nectarie, mama sa Ana este un bun creștin și unul din binefăcătorii acestui acestui Schit. Toată familia este un model de trăire ortodoxă și, împreună cu mulți alții participă la serviciile religioase și la activitățile organizate aici.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI