Senatorul PNL Constantin Daniel Cadariu i-a solicitat ministrului Muncii să corecteze prevederile din noua lege a pensiilor care îi afectează pe lucrătorii din minerit

Senatorul PNL de Suceava Constantin Daniel Cadariu i-a cerut ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, să ia măsuri urgente pentru corectarea noului proiect de lege a pensiilor, în condiţiile în care viitoarele prevederi legale i-ar afecta pe actualii şi foştii lucrători din minerit.

Constantin Daniel Cadariu a precizat că solicitarea este făcută în urma discuţiilor cu primarii din zona de munte a judeţului Suceava şi cu foşti angajaţi ai companiilor de minerit, care şi-au exprimat îngrijorarea că toţi cei care au lucrat sau lucrează în acest domeniu vor fi puternic afectaţi de noile prevederi legale.

Cadariu i-a transmis ministrului Simona Bucura-Oprescu că, din sesizările pe care le-a primit, a reieşit faptul că, în forma actuală a viitoarei legi a pensiilor, minerii aflaţi la pensie vor avea de suferit în urma recalculării drepturilor ce li se cuvin, acelaşi lucru urmând să se întâmple şi cu foştii salariaţi din minerit care şi-au desfăşurat activitatea în condiţii speciale de muncă.

„Din discuţiile avute a reieşit faptul că există o îngrijorare foarte mare cu privire la faptul că noile prevederi ar duce la o îngheţare a pensiilor pentru care stagiul de cotizare utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este mai mic de 25 de ani, până când prin aplicarea noii formule de calcul ar reieşi un cuantum mai mare decât cel actual al drepturilor băneşti. Aici este vorba despre salariaţii din minerit care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale sau în prima grupă de muncă, pentru care stagiul de cotizare este de 15 ani, lucrând în zona I de expunere la radiaţii, de 17 ani pentru cei care au lucrat în zona a doua de radiaţii şi de 20 de ani pentru activităţile desfăşurate în subteran cel puţin 50% din timpul de lucru, aşa cum sunt stabilite în momentul de faţă. Practic, prin noua lege ar urma să se ajungă la o scădere a punctajului pentru cei care au lucrat cu încadrarea în prima grupă de muncă sau în condiţii speciale” a declarat senatorul PNL de Suceava.

Senatorul a mai spus că o altă nemulţumire este a angajaţilor unităţilor de prospecţiuni şi explorări geologice care au lucrat în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă, în condiţiile în care aceştia nu se mai regăsesc în noua lege a pensiilor în cadrul locurilor de muncă în condiţii speciale.

Constantin Daniel Cadariu a ţinut să precizeze că toate aceste sesizări vin din partea unor foşti salariaţi ai Compania Naţionala a Uraniului Crucea, SC Minbucovina SA Vatra Dornei şi SC Geomolf SA – Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice Câmpulung Moldovenesc. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI