Cine i-a trezit pe daci şi de ce?

 Până la Edgar Papu (1908-1993) şi Gheorghe Funar strămoşii noştri dormeau liniştiţi sub brazda străbună şi sub zidurile Sarmizegetusei, Napocăi, Potaisei, Drobetei, Sucidavei…, după care a început marea vânzoleală a protocroniştilor încurajaţi de semidocţi din jurul lui Ceauşescu: cică limba română nu e de origine latină, ci invers, limba latină provine din limba română. Deşi limba latină are sintaxa, gramatica stabilite de savanţii înaltelor şcoli ale Romei şi folosite de învăţaţii antici Plautus, Quintilian, Tacitus, Tit Liviu, poeţii Lucreţiu, Vergiliu, Ovidiu…, limba dacilor nu cunoştea nici măcar scrisul. Ştirile despre daco-geţi nu menţionează nici măcar o şcoală, o carte, doar poetul Ovidiu exilat la Tomis ar fi scris câteva versuri în limba aspră a strămoşilor noştri. Nici vorbă de şcoli filologice înalte în patria lui Zamolxis şi Burebista, nici savanţi ori grămătici în „Carpato-danubiano-pontica“ în stare să articuleze jaloanele unei limbi de talia latinei folosite în tratate ştiinţifice pretenţioase şi azi, iar romanizarea Daciei a însemnat de fapt prima noastră intrare în Europa. Abia s-au putut descoperi prin fel de fel de artificii etimologice vreo 250 de cuvinte din substratul dacic atribuite teoretic strămoşilor alături şi vreo 2200 de nume.

Dar delirul continuă. După unii, poporul anticei Rome îşi are originea în Carpaţi, iar câţiva împăraţi romani, inclusiv bădica Trăian, născut în peninsula Iberică, şi-ar avea şi el originea pe aici pe lângă pietrele Babei Dochia. Toate marile civilizaţii ale lumii au început aici la Dunăre. E clar. Dacii ăştia erau buricul pământului: nu scriau de-al naibii, dar aveau o cultură înaintată, aveau piramide mai vechi decât egiptenii şi mai înalte, aveau şi tunele pe sub munţii Bucegi până spre Cluj şi Ceahlău, iar ciobanii mergeau cu turmele prin tunele pe sub Marea Neagră la păşune în Turcia… Tehnologie, nu fleac!

Fireşte că respect cultura şi religia dacilor, dar nu şi aberaţiile susţinute de o mulţime de semidocţi apăruţi în dosul anonimatului pe Internet şi aduşi nu se ştie după ce criterii şi prin ce mijloace la televiziunea de scandal Naşul TV aparţinând unui ilustru absolvent al universităţii Hyperion, facultatea de Psihologie-Sociologie, Radu Moraru, care trăieşte din astfel de manipulări groase, ins amestecat în scandaluri mediatice de la începutul carierei sale cică de „om de televiziune“.

Ultimul scandal care ar fi trebuit să ducă la anularea licenţei Naşului TV este legat tot de minciuni: CNA i-a cerut ca în două săptămâni să facă proba susţinerilor şi a imaginilor falsificate despre tunelurile de sub munţii Bucegi, iar postul de televiziune s-a făcut că plouă, primind sancţiunea corespunzătoare, după care a lăsat-o moartă. Acum bubuie alt fake news: Nicolae Ceauşescu e „singurul conducător al României cu sânge de dac“, n-a plecat capul în faţa nimănui şi a făcut din România o mare naţiune… În acest caz ori cineva ne ia de proşti şi uituci, ori i-e frică de ce vede şi tâmpenia îl bântuie: un criminal notoriu, semianalfabet, care şi-a ţinut în foame şi frig un sfert de veac propriul popor, care a ucis cu sânge rece sute de mii de femei după decretul 770 din 1966, care a decapitat elitele ştiinţifice şi culturale româneşti, care controla prin Securitate ce gândesc românii, care şi-a asasinat cu sânge rece criticii, care şi-a inaugurat cel mai ticălos cult al personalităţii…

Cineva şi-a pierdut uzul raţiunii: pentru a-l alunga de la putere au murit peste 1000 de tineri… Mai lipseşte să scoatem din mormânt Legiunea şi Căpitanul, să cântăm „Sfântă tinereţe legionară“ şi să punem steaua lui David în piept.

Îmi este foarte clar că aceste imagini şi idei trăsnite nu sunt pentru cetăţenii întregi la minte, care se scoală cu noaptea-n cap să ajungă la serviciu, pentru oameni cu bun simţ şi minimă judecată, ci pentru analfabeţi, pentru inşi fără şcoală şi fără căpătâi, pentru troglodiţii satelor şi ai cartierelor mărginaşe, pentru cei ce trăiesc din ajutoare de la guvern, cei ce constituie materia de bază pentru manipulare ticăloasă şi naţionalism de grotă promovat de liderii partidului AUR şi Şoşoacă-Ivanovici Diana. Şi alţii…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI