140 de persoane au fost evacuate temporar din locuinţe, de la începutul anului, prin ordine provizorii de protecţie

Peste 200 de ordine provizorii de protecţie au fost emise de poliţiştii din judeţul Suceava în primele 9 luni ale anului 2023, în lupta împotriva violenţei intrafamiliale.

Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, în perioada ianuarie – septembrie a.c., poliţiştii au emis nu mai puţin de 201 de ordine provizorii de protecţie pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei domestice. Dintre acestea, în 140 de cazuri a fost necesară evacuarea obligatorie temporară a agresorilor din locuinţele comune.

În plus, recent, poliţiştii au emis un nou ordin provizoriu de protecţie ca urmare a unei sesizări din partea unei femei care a fost victima unei agresiuni. Femeia, în vârstă de 44 de ani, din municipiul Rădăuţi, a declarat că la data de 24 septembrie a.c. a fost supusă unor acte de violenţă şi ameninţări de către soţul său, în urma unor dispute alimentate de gelozie şi consumul de băuturi alcoolice.

În urma investigaţiilor şi a completării unui formular de evaluare a riscului, s-a constatat că există un pericol real pentru viaţa şi integritatea victimei. Ca urmare, a fost emis un ordin de protecţie provizoriu cu o durată de 5 zile. În acest context, s-a întocmit un dosar penal privind infracţiuni precum violenţa în familie şi ameninţarea, urmând să fie soluţionat de poliţiştii din cadrul Compartimentului de proximitate.

Ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis pe loc de poliţişti, incluzând măsuri precum evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, obligarea acestuia la păstrarea unei distanţe minime faţă de victimă, interzicerea oricărui contact cu aceasta şi predarea armelor deţinute la poliţie.

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu este considerată infracţiune şi poate fi sancţionată cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Victimele care se confruntă cu violenţa intrafamilială sunt îndemnate să solicite un ordin de protecţie pentru a-şi asigura securitatea. Ordinul de protecţie provizoriu se aplică imediat şi nu necesită o somaţie prealabilă.

În cazul în care agresorul nu dispune de cazare alternativă, autorităţile îl vor îndruma spre centrele rezidenţiale pentru persoane fără adăpost sau adăposturile de noapte gestionate de autorităţile administraţiei publice locale.

Este important de menţionat că ordinul de protecţie provizoriu poate fi contestat la instanţa de judecată în termen de 48 de ore de la comunicare, asigurând astfel protecţia victimelor violenţei domestice şi dreptul lor la un mediu sigur. (N.B.)

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI