Creşa „Sfânta Ana” din Fălticeni îşi începe activitatea astăzi

Luni, 6 noiembrie, la peste 10 luni de la finalizarea lucrărilor de construcţie, prima creşă din România construită cu fonduri europene, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), creşa „Sfânta Ana” din Fălticeni, îşi va începe activitatea. Creşa „verde” din municipiul Fălticeni a fost inaugurată pe 20 decembrie 2022, în prezenţa fostului ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, fiind realizată în timp record – trei luni şi trei săptămâni, în condiţiile în care, conform contractului, lucrarea trebuia să fie realizată într-un an de zile, adică până spre finele lunii august 2023.

Vineri, 3 noiembrie, preoţi din Protopopiatul Fălticeni au sfinţit noua instituţie educaţională din urbea de pe Şomuz. În cuvântul de învăţătură rostit după oficierea sfinţirii, preotul Teodor Brădăţanu a ţinut să amintească rolul definitor şi important pe care îl are astăzi cadrul didactic asupra procesului educaţional şi de formare a copilului ca viitor om al societăţii, dar şi importanţa de a oferi copiilor dragoste părintească şi cea creştină. Preotul Brădăţanu a felicitat întregul corp didactic al grădiniţei, dorindu-le multă sănătate, ajutor de la Dumnezeu în munca educaţională, putere de muncă spre folosul educaţiei copiilor ce sunt educaţi şi vor mai fi educaţi în cadrul noii instituţii de învăţământ fălticenean.

„Bunul Dumnezeu ne-a învrednicit să fim părtaşi la această slujbă de binecuvântare. Vă dorim multă, multă răbdare, sănătate dumneavoastră şi copiilor şi să nu uităm de cei trei importanţi factori: ereditatea, mediul şi educaţia. Pentru o perioadă, mediul şi educaţia aici se vor confunda. Aveţi grijă cum îi porniţi pentru că vom încerca, împreună cu dumneavoastră, ca primii şapte ani din viaţa copiilor noştri să conteze” a spus pr. Teodor Brădăţanu.

După slujba sfeştaniei care a inclus sfinţirea apei, stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor încăperilor precum şi ungerea cu mir şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele noii creşe şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor care vor lucreze aici şi pentru copiii care vor beneficia de educaţia şi grija cadrelor didactice, preoţii au aşezat în fiecare sală câte o icoană.

Părinţii sunt încântaţi de condiţiile oferite de creşă

La rândul său directoarea creşei, prof. Mariana Amarie a adus sincere mulţumiri celor trei preoţi pentru bunăvoinţa de oficia sfinţirea şi pentru cuvintele de felicitare, de apreciere, de încurajare şi de îndemn creştinesc şi autorităţilor locale, primarului Cătălin Coman şi administratorului public Alexandru Rădulescu pentru sprijinul acordat şi condiţiile excelente oferite.

„De serviciile creşei vor benefica 125 de copii în 7 grupe, 3 grupe mijlocii cu copii cu vârste între 1 şi 2 ani şi trei grupe mari, cu copii de 2 – 3 ani. Părinţii sunt foarte încântaţi de condiţiile oferite de creşă. Părinţii care au copii cu vârsta de maxim 3 ani trebuie să ştie că noi existăm şi oferim servicii educaţionale de înaltă calitate, trebuie să ştie că anul viitor, când se vor face din nou înscrieri, va exista un calendar la fel ca la învăţământul preşcolar pentru că noi lucrăm pe acelaşi curriculum şi să vină cu încredere către noi.

S-au făcut şedinţe cu părinţii atât la nivelul general pe creşă şi la nivel de grupe, s-a ales Consiliul consultativ al părinţilor, deci toţi părinţii au fost informaţi, ştiu ce au de făcut şi îi aşteptăm cu drag, luni, pe 6 noiembrie, cu copii la creşă pentru că, şi noi şi părinţii am aşteptat acest moment, al începerii activităţii” ne-a precizat prof. Mariana Amarie, directoarea unităţii.

Procedurile birocratice au întârziat deschiderea creşei

Lipsa unei legislaţii clare şi procedurile birocratice au împiedicat deschiderea creşei din Fălticeni la începutul anului şcolar. După recepţia finală, unitatea a obţinut toate avizele de funcţionare, a avut loc evaluarea realizată de ARACIP, primind calificativul „foarte bine”. Tot în această perioadă, cu fonduri de la bugetul local, au fost extinse dotările creşei pentru a-i putea găzdui pe cei 125 de micuţi, capacitatea iniţială fiind de 70 de copii. În luna octombrie au avut loc concursurile pentru angajarea cadrelor didactice şi cele pentru personalul auxiliar, în această săptămână de vacanţă de fiind făcute ultimele pregătiri pentru deschidere, şedinţa cu părinţii şi personalul didactic, au fost stabilite meniurile pentru copii şi au fost constituite comitetele de părinţi şi s-a întrunit Consiliul consultativ al părinţilor.

Unitatea va funcţiona cu 42 de angajaţi, din care 14 sunt cadre didactice, un director şi personal auxiliar format din 27 de angajaţi. Programul creşei este de la ora 6:30 la 20:00, programul copiilor, ca şi activităţi, educaţie, este de la 7,30 la 17:30, zilnic, de luni până vineri. Copiii vor primi la creşă micul dejun şi prânzul, vor avea program de somn la miezul zilei în cele şapte camere de dormit, activităţi recreative şi de joc în cele patru săli de joacă. Camerele beneficiază de spaţii vitrate mari, sunt vopsite în culori mai intense sau pastelate. Creşa are grupuri sanitare pentru băieţi şi fete pentru fiecare grupă, bucătărie şi spălătorie proprie, sală de activităţi, cabinet medical, biberonerie, vestiare şi grupuri sanitare pentru personal, spaţii special amenajate pentru servit masa, şi spaţii administrative.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI