153 de ani de existenţă a Colegiului „Nicu Gane”

Cel mai renumit liceu din Fălticeni şi-a deschis porţile pe 2 noiembrie 1870, cu o clasă de 20 de elevi. Până în 1892 a funcţionat sub denumirea de Gimnaziul „Alexandru Ioan I”, iar din 1892, odată cu mutarea în noul local de şcoală, îşi schimbă denumirea în Gimnaziul „Alecu Donici”. În 1923 îşi modifică numele în Liceul „Nicu Gane”, din 1948 devine Şcoala Medie Mixtă de 11 ani nr. 1 Fălticeni, din 1969 funcţionează cu numele „Liceul Nr. 1 Fălticeni”, iar din 1970 îşi redobândeşte numele anterior – Liceul „Nicu Gane”.

Printre elevii care au studiat la această veche instituţie de învăţământ se numără personalităţi cunoscute naţional şi internaţional, din artă, literatură, ştiinţă şi ale domenii: Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Aurel Băeşu, Aurel George Stino, Anton Holban, Vasile Ciurea, Ion Irimescu, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, acad. Petre Jitaru, Horia Lovinescu, Constantin Ciopraga, acad. Mihai Băcescu, Nicolae Labiş, Ştefan S. Gorovei, Grigore Ilisei etc.

Numeroşi olimpici naţionali şi internaţionali, laureaţi la concursurile sportive au onorat şcoala prin performanţele lor de vârf, iar evaluările ARACIP au adus colectivului profesoral titulatura „Şcoală de top”.

Colegiul Naţional „Nicu Gane”, o instituţie de învăţământ cu rolul de a educa tineri şi un centru cultural

Vineri, 27 octombrie, Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni a sărbătorit 153 de ani de la înfiinţare, prilej cu care au fost organizate mai multe manifestări cultural-artistice.

Începând cu ora 8:00, profesorii diriginţi au desfăşurat cu elevii activităţi specifice Zilei Şcolii: au evocat amintiri din istoria acesteia, au prezentă activităţi şcolare şi extraşcolare deosebite din anii trecuţi, au invitat la clasă foşti profesori sau foşti elevi care au obţinut rezultate deosebite în perioada în care au fost elevi ai acestei şcoli, printre ei numărându-se profesoara de limba şi literatura română Mioara Gafencu, cunoscută ţării prin numeroasele volume publicate, şi profesorul Neculai Sturzu, fost director al şcolii în perioada 2005-2010.

De la ora 9:00, după cuvântul de bun-venit din partea gazdelor şi mesajele invitaţilor, în aula colegiului s-a desfăşurat simpozionul „Alter Magister”.

„Se împlinesc 153 de ani de existenţă a unităţii şcolare şi am vrut ca acest moment să nu treacă neomagiat aşa cum se cuvine. Ziua Şcolii este sărbătorită pe 2 noiembrie, dar având în vedere că 2 noiembrie este în perioada vacanţei, o serbăm în avans, pe 27 octombrie, aşa cum s-a stabilit în urma consultării cu un grup de lucru format din profesori din cadrul unităţii şcolare.

De la ora 8:00, am avut o misiune pe care am încredinţat-o profesorilor noştri, să vorbească despre importanţa istoriei Colegiului Naţional «Nicu Gane» plecând de la 1870 şi până în acest moment – câte realizări, câte performanţe şi câte momente educative s-au putut petrece în această şcoală în cei 153 de ani.

De la ora 9:00, am organizat ediţia a doua a simpozionului «Alter Magister» care a întrunit 14 prezentări făcute de profesori şi de elevi, îndeosebi activităţi extraşcolare deosebite, frumoase care trebuie să fie cunoscute de cât mai multă lume” ne-a spus prof. Codrin Benţa, directorul Colegiului „Nicu Gane”.

Vernisajul expoziţiei „Anotimpurile artei” a artistului plastic Iosif Csukat

După ora 11:00, în holul de marmură al colegiului a avut loc vernisajul expoziţiei „Anotimpurile artei”, a artistul plastic Iosif Csukat.

În ultimii 2 ani, holul de marmură al Colegiului Naţional „Nicu Gane” s-a transformat într-o adevărată galerie de artă, aici având loc cu o frecvenţă de invidiat vernisajele expoziţiilor unor cunoscuţi pictori din judeţul Suceava.

„Suntem într-o zi festivă, aniversăm cei 153 de ani de existenţă a unităţii şcolare şi este firesc să dăm culoare acestui moment, să îi dăm valoare printr-o expoziţie de artă, cea a domnului Iosif Csukat, care a venit să ne prezinte lucrările sale. Îl admirăm pe domnul Iosif Csukat pentru tenacitatea lui, pentru felul în care se dezvoltă permanent, pentru că nu a stat deloc în timpul pandemiei şi a produs majoritatea acestor lucrări, a creat pentru noi pasteluri care ne impresionează vizual printr-o coloristică aparte” ne-a spus prof. Codrin Benţa.

Despre pictorul sucevean Iosif Csukat şi despre lucrările sale în culori de ulei, realizate cu cuţitul de paletă în cadrul atelierelor de weekend ale Grupului „Domino”, o grupare artistică independentă din care fac parte artişti plastici suceveni, despre pictura de şevalet, despre cuvântul rostit şi cuvântul transpus într-o imagine a vorbit cunoscutul artist plastic sucevean prof. de artă plastică Konstantyn Ungureanu- Box.

„Iosif Csukat este un pictor în relaţia formă-conţinut de tipul manerist. El nu este un pictor modern, refuză modernitatea, conceptul artistic al lui este la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX. În relaţia formă-conţinut, după formă porneşte de la impresionişti, deoarece compoziţia lui este deschisă şi în orchestraţia tonală merge pe acute, pe tonuri extrem de luminoase. Porneşte de la un galben strălucitor, atât de strălucitor încât devine alb pur. Orchestraţia tonală pe registrul grav este doar prin încărcarea dozajului lăsând intimitatea să rămână intimitate.

 Iosif Csukat este un clasic în relaţia formă-conţinut, desen-culoare; el niciodată nu memorează lucrurile, mereu are subiectul în faţă. Este un pictor care iese la peisaj, aşa cum făceau impresioniştii. Iosif Csukat a iubit pictura mai mult decât viaţa sa personală” a spus Konstantyn Ungureanu-Box.

Aflat la a treia expoziţie vernisată la Fălticeni din cele peste 80 de expoziţii personale din carieră, artistul plastic Iosif Csukat a mulţumit conducerii colegiului pentru invitaţie.

„Trebuie să mărturisesc că mă simt onorat că mă aflu la Fălticeni cu ocazia Zilei Colegiului «Nicu Gane».

Cel mai mult în place peisajul, pentru că natura creează idei şi te linişteşte când eşti în faţa unui câmp, a unui copac. În atelier e una, dar atunci când pictezi în câmp e cu totul altceva…

Lucrările sunt făcute în cuţit de paletă şi vă invit să vizionaţi expoziţia, pentru că sper că veţi rămâne puţin mai bogaţi sufleteşte decât la venire.

La Fălticeni, prima expoziţie am avut-o la Muzeul Apelor, la vernisaj participând atunci şi maestrul Ion Irimescu. După ce a admirat lucrările de pe simeze mi-a spus cuvintele pe care nu am să le uit niciodată: «Ţine-o tot aşa!». Sunt cuvinte care mă obligă să continui cu pictura.

A doua expoziţie a fost la Muzeul de Artă «Ion Irimescu», iar a treia, aici, la această prestigioasă instituţie de învăţământ din judeţul Suceava” a spus Iosif Csukat.

     Slujbă de pomenire a profesorilor şi personalităţilor trecute la cele veşnice

Ziua Colegiului „Nicu Gane” a mai inclus spectacolul „Aplauze vă rog!…” realizat de Consiliului Şcolar al Elevilor, spectacol care i-a reunit pe cei mai buni reprezentanţi ai artei muzicale, teatrului, dansatori şi recitatori, pentru a omagia şi prin momente artistice această sărbătoare a şcolii.

Programul aniversar a mai inclus o slujbă de pomenire a profesorilor trecuţi la cele veşnice şi a personalităţilor care au învăţat în această şcoală, oficiată în capela colegiului. Reamintim că printre elevii care au studiat la acest liceu se numără nume cunoscute naţional şi internaţional din artă, literatură, ştiinţă şi ale domenii: Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Aurel Băeşu, Aurel George Stino, Anton Holban, Vasile Ciurea, Ion Irimescu, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, acad. Petre Jitaru, Horia Lovinescu, Constantin Ciopraga, acad. Mihai Băcescu, Nicolae Labiş.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI