Motivul pentru care Bogdan Gheorghiu a citit răspunsurile în comisie:

Anticipasem şi m-am pregătit

Bogdan Gheorghiu, propus pentru Ministerul Culturii, a fost chestionat, în timpul audierilor, în legătură cu mai multe subiecte, printre care reabilitarea Muzeului Naţional de Istorie sau promovarea Timişoarei. Acesta a răspuns, în mare parte, citind de pe foile pe care şi le adusese la audieri, transmite Mediafax.

Mara Calista, deputat PNL, l-a întrebat pe Bogdan Gheorghiu cum va rezolva problema Roşiei Montane. Totodată, asupra acestui subiect s-a oprit şi deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa, care i-a dat un avertisment deputatului audiat.

„Despre Roşia Montana, interesul arheologic e cert, dar interesele economice sunt de asemenea certe şi e destul de curios că dl Soros, după cum dânsul a declarat, a fost primul avion civil care a aterizat după Revoluţie, că este implicat în Roşia Montană. El nu e agreat în Cehia. În orice caz aveţi grijă, având în vedere interesele culturale, să nu loviţi în pâinea românului de toate zilele” a spus Bacalbaşa în timpul audierilor, despre problema Roşiei Montane.

Un alt subiect dezbătut a fost legat de promovarea oraşului Timişoara, nominalizat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Senatorul PSD Ioan Vulpescu a atenţionat că subiectul este ignorat în programul de guvernare.

„Timişoara Capitală Europeană în 2021 – nu este nicio pagină în acest program de guvernare. De asemenea, nu e prevăzut nimic cum o să arate construcţia bugetară legat de asta. Cam care ar fi bugetul ministerului Culturii ca să acopere proiectele care se regăsesc în programul dumneavoastră? La punctul 14 vorbiţi despre acordarea, în chestiunea privind cultele, unei contribuţii anuale predictibile pentru cultele religioase din România. Se vorbeşte despre 1% din PIB care merge la cultele religioase. Banii se fac în baza priorităţilor şi a unui protocol, în baza ordonanţei 82/2001. Ce înseamnă acordarea unei contribuţii anuale predictibile? Încheie invariabil cu o întrebare pe care o adresează candidaţilor şi aţi făcut referire la rectificare, domnule Ştirbu. În cazul în care va exista o rectificare negativă, vă veţi da demisia?” a spus senatorul PSD.

Un alt senator PSD, Lucian Romaşcanu, a afirmat că „programul de guvernare e extrem de subţire şi ministerul se bazează pe competenţe de management şi pe cifre”, cifre care nu există.

Bogdan Gheorghiu a afirmat că a încercat să anticipeze unele dintre probleme, astfel că, asupra unor subiecte, a răspuns citind de pe foaia deja pregătită.

„Legat de Timişoara Capitală a Culturii, există deja proiectul de lege privind aprobarea unor măsuri financiare. A fost trimis pe 21 oct. 2019. Exemplul Sibiului este unul pozitiv. Sperăm ca şi la Timişoara să fie un succes asemănător, iar din punctul de vedere al ministerului, vom depune toate eforturile pentru a nu risca. Ministerul va aloca sumele pentru asociaţii. (…) Ministerul va asigura monitorizarea şi sprijinul necesar. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea unor activităţi organizatorice şi financiare” a declarat deputatul audiat.

Lucian Romaşcanu i-a atras atenţia lui Bogdan Gheorghiu să nu mai citească răspunsurile de pe foaie: „Haideţi să nu mai citim!”.

Deputatul audiat a răspuns că nu crede că este o problemă că s-a pregătit, anticipând întrebările care îi vor fi adresate.

Deputatul PNL Sorin Moldovan l-a întrebat pe Bogdan Gheorghiu care este viziunea sa despre Muzeul Naţional de Istorie, în contextul investiţiilor care trebuie făcute.

Acesta a răspuns că a rămas „stupefiat” de ce a văzut la muzeul respectiv.

„Practic, în podul muzeului este o comoară de o valoare inestimabilă. Au lăsat un simbol al culturii româneşti într-o paragină. (…) Procesul de refacere a fost oprit prin 2006” a adăugat deputatul audiat.

Totodată, Bogdan Gheorghiu a mai spus că s-a simţit ca la un extemporal şi că încă nu a preluat ministerul, pentru a putea răspunde la toate întrebările.

„Sigur, m-am uitat şi la domnul Vulpescu, care mi-a dat un fel de extemporal. Nu uitaţi că, astăzi, vorbiţi cu un ministru desemnat, eu încă nu am preluat ministerul. La multe dintre întrebări voi răspunde după ce voi lua contact cu ministerul şi echipa (…) şi vă rog să nu uitaţi că rolul unui ministru este de a coordona” a motivat acesta.

Ulterior, ministrul audiat a declarat că portofoliul primit este foarte dificil, fiind poate „cel mai tranzitat minister”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI