Senatorul PSD Ioan Stan:

Comisia Europeană a demolat şi a treia variantă de PNRR trimisă la Bruxelles

> Potrivit liderului PSD Suceava, premierul Cîţu şi echipa sa guvernamentală au sacrificat „cu iresponsabilitate” interesele naţionale, binele public, „pentru jocuri politice meschine”

 Preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a criticat în termeni duri incapacitatea guvernului de a realiza un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care să răspundă cerinţelor Comisiei Europene, care a transmis zeci de pagini cu observaţii pentru toate domeniile.

„Actualul guvern este incapabil. O probează cu prisosinţă acest al treilea eşec consecutiv în privinţa PNRR. Coaliţia PNL – USR-PLUS – UDMR a dat dovadă de aroganţă, respingând orice mână întinsă de PSD, orice dialog social real, orice consultări profesionale. Premierul Cîţu şi echipa sa guvernamentală au făcut  totul de capul lor, doar pentru interesele lor politic-partizane, imaginându-şi că pot umfla conturile «consultanţilor» sinecurişti, livrând doar maculatură la Bruxelles. Au sacrificat cu iresponsabilitate interesele naţionale, binele public, pentru jocuri politice meschine. Şi acum plăteşte întreaga ţară, care trebuie să se resemneze şi să îndure, în timp ce restul ţărilor europene, care şi-au făcut treaba, încasează miliardele de euro ale PNRR-urilor proprii” a declarat Ioan Stan.

Senatorul spune că, practic, Comisia Europeană a demolat şi a treia variantă de PNRR trimisă la Bruxelles, fiind vorba, potrivit lui, de 24 pagini de critici consistente, de la infrastructură până la educaţie, referitoare la costuri nejustificate, supraestimări, neconcordanţe între sume, lipsă metodologii de calcul, lipsa informaţiilor sau informaţii neclare.

Actualul guvern a reuşit din nou să facă România de râs

„Astfel, actualul guvern a reuşit din nou să facă România de râs! Însă, cel mai grav este că acest nou eşec compromite avansul de aproape 4 miliarde de euro, de care ţara are disperată nevoie, pe care l-ar fi primit, până la finalul anului, dacă guvernul şi-ar fi făcut datoria” a spus senatorul PSD.

Potrivit acestuia, sunt două tipuri mari de greşeli care au atras critica întemeiată a Comisiei Europene privind PNRR, iar primele „dovedesc delăsarea, superficialitatea şi incompetenţa celor care chipurile au lucrat la PNRR”.

Astfel, „un exemplu sugestiv” ar fi cel al proiectelor reunite sub denumirea „România Educată”, unde Comisia Europeană reclamă că investiţiile sunt puse la grămadă, fără să fie evidenţiate fiecare în parte, cu cifre clare; la construcţia de creşe, tabelul cu costuri citează studii existente, fără a le indica; există un cost „neclar” de 100.000 milioane euro legat de subcapitolul „reducerea abandonului şcolar”; la subcapitolul „Şcoli verzi”, justificarea costului e bazată pe cercetări de piaţă, deşi ar trebui utilizat costul naţional standard sau costurilor altor proiecte europene; la subcapitolul „echiparea laboratoarelor şcolare”, există diferenţe între calcule (707 milioane euro vs. 711 milioane euro).

„Al doilea tip de greşeli sunt greşeli penale premeditate, făcute cu intenţia ticăloasă de a umfla buzunarele consultanţilor, sinecuriştilor şi clientelei politice” a spus preşedintele PSD Suceava.

El arată că, la Fondul de capital de risc pentru IMM-uri Comisia Europeană denunţă costul de 133.000 euro/persoană, pentru training, pe care-l apreciază excesiv, iar, în întregul program, nu mai puţin de două miliarde de euro sunt „planificate” în PNRR-ul guvernului Cîţu pentru consultanţă.

„Considerăm că scuzele şi explicaţiile premierului şi ale ministrului Ghinea sunt tardive şi inutile. Nu au cum şi nu mai pot ascunde realitatea. Actualul guvern este incapabil şi trebuie să plece acasă, drept care PSD face ce trebuie şi depune moţiune de cenzură” a conchis Ioan Stan. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI