Parlamentarii PSD nu vor vota legea propusă de ministrul Funeriu

Aflat la Suceava, fostul secretar de stat în Ministerul Educației Mihnea Costoiu a făcut cunoscute motivele pentru care proiectul de lege nu trebuie votat
 

„Niciun parlamentar PSD, sub jurământ de a-i seca mâna, nu va vota această lege a educației”, a declarat ieri, într-o conferință de presă, președintele PSD Suceava, Gavril Mîrza, care consideră că actualul proiect de lege a educației este dezastruos pentru viitorul țării. Totodată, liderul social-democrat a făcut un apel și la parlamentarii PD-L de Suceava să nu voteze această lege propusă de ministrul educației, Daniel Funeriu.
În cadrul aceleiași conferințe de presă, fostul secretar de stat în Ministerul Educației, Mihnea Costoiu, a prezentat mai multe motive pentru care proiectul de lege a educației nu trebuie aprobat. El a arătat că, în timp ce toate sistemele educaționale se bazează pe stabilitate, noul proiect de lege desființează titularizarea, ceea ce duce la dispariția stabilității în sistemul educațional românesc. Totodată, Costoiu a spus că prin modul de desemnare a conducerii școlilor se politizează total învățământul românesc, subliniind că acesta este un principiu extrem de nociv, indiferent de ce partid este la putere. El consideră că mutarea din 2013 a clasei a IX-a în ciclul gimnazial va avea consecințe dintre cele mai proaste, în primul rând prin mutarea a 25% dintre profesorii de la oraș la sat, dar că presupune ca și elevii de la sate să nu mai aibă dorința de a învăța la oraș.
Costoiu a explicat că, în prezent, prin obligativitatea de a studia zece clase, elevii din mediul rural vin să studieze la oraș primele două clase de liceu, iar mulți dintre ei continuă să studieze și celelalte două clase. „Prin mutarea clasei a IX-a în ciclul gimnazial, foarte puțini dintre elevii din mediul rural vor mai avea dorința de a merge la liceu. Asta înseamnă condamnarea satului românesc”, a spus Costoiu.
El a mai arătat că, în ceea ce privește învățământul superior, se politizează sistemul universitar, iar comunitatea universitară nu va mai avea posibilitatea să-și decidă soarta. „Este o ingerință politică asupra singurului mediu care nu a fost contaminat de politic”, a spus fostul secretar de stat, care a subliniat că prin noile prevederi rectorul va avea puteri absolute, nu va avea număr limitat de mandate și va avea și posibilitatea să înstrăineze patrimoniul universității.
Costoiu consideră că este o mare nedreptate și o lovitură mare dată comunităților locale desființarea universităților mici și comasarea lor cu cele mari. Fostul secretar de stat a mai arătat că proiectul de lege conține numeroase greșeli, alineate fără noimă și, mai mult, presupune adoptarea a peste o sută de alte acte normative și metodologii în vederea aplicării ei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI