Există şi o altă ţară?…

Ars amandi. „Arta iubirii? Este priceperea de a asocia unui temperament de vampir discreţia unei anemone.” (Emil Cioran)

Avocaţi. „Şi avocaţii, şi stripteuzele îşi câştigă pâinea la… bară.” (C. V. Tudor). Să fie unica asemănare…?

Baladă. Balada haiducului care suferă de Alzheimer: Unde-s pistoalele!? Unde-s pumnalele!?

Condiţie. Pentru a deveni „nemuritor”, prima condiţie este, totuşi – volens-nolens – „să dai ortul popii”!

Duşmani. Prietenii vin şi pleacă, dar duşmanii rămân şi se acumulează.

Efect. Lecturile despre asceză îmi provoacă adevărate crize de bulimie. (Valeriu Butulescu)

Epoci. Un (foarte) vârstnic: am prins acea epocă în care principala poluare era cea produsă de oamenii care-şi scuturau covoarele pe fereastră.

Ghinion. Cum îţi aşterni, cum vine altul şi se culcă în locul tău.

Gripă. Doi soţi înăcriţi, sictiriţi de prea lunga lor convieţuire, se privesc, tăcuţi, la fel ca doi colegi atinşi de gripă, fiecare fiind convins că nu el, ci celălalt a adus şi i-a transmis virusul…

Hamlet. Eternitatea unui personaj (imaginar, se pare): în fiecare ţară, în fiecare epocă, pentru fiecare om în parte, de fapt… dilema, întrebarea lui (în fond… una fără răspuns) capătă conţinut, sens, accepţiune, importanţă diferită.

Invidie. Un scriitor cu notorietate, citind manuscrisul unui tânăr, ne(re)cunoscut: ce noroc că nu-l ştie nimeni! Puştanul ăsta are mai mult talent decât mine!

Noroc. Nu e destul să fii tu norocos, trebuie ca ceilalţi să nu fie.

Obsesii. Trei sunt obsesiile la femeile trecute de borna 50: anii, amantele şi… anii amantelor! (Dumitru Monacu)

Onoruri. La urmă, nu contează dacă onorurile sociale, recunoştinţa contemporanilor, au fost sau nu meritate, de vreme ce ele sunt trecătoare, fără valoare perenă.

Paradis. În Rai nu există căsătorii. Evident, pentru a nu tulbura liniştea paradisiacă a locului…

Pisici. „Reţine atenţia în special drama din fosta capitală a ţarilor, devenită Leningrad, subiectul a numeroase analize făcute de istorici, care au publicat documente şi mărturii cutremurătoare. Încercuirea a fost suportată de populaţia care, dovedind eroism, a trecut prin chinurile foamei. Nu surprinde faptul că, la un moment dat, toate pisicile din Leningrad fuseseră vânate şi mâncate, fapt care l-a determinat pe Stalin să trimită în 1942 un tren special plin cu aceste vietăţi pentru a lupta cu şobolanii care invadaseră oraşul. Şi mai impresionante sunt cazurile de canibalism care vorbesc de la sine despre disperarea celor aflaţi sub asediu. În schimb, Partidul Comunist a avut grijă ca nomenclatura să nu aibă parte de privaţiuni, având acces la cantine cu circuit închis chiar în condiţiile blocadei.”

Presă. Cititorii pretind că ei adoră adevărul. De fapt, ei caută doar indiscreţiile, cancanul.

Rasism. Maşinile de spălat sunt rasiste. Am citit azi instrucţiunile: „Spălaţi albele şi coloratele separat…”.

România. „Suntem ţara din care Caragiale a fugit exasperat, ţara în care Eminescu şi-a pierdut minţile, ţara care a refuzat, iresponsabil, oferta lui Brâncuşi la bătrâneţe: aceea de a-şi lăsa întreaga operă compatrioţilor săi. Ţara care şi-a omorât elitele în puşcărie, ţara în care n-au mai vrut să se întoarcă Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, George Enescu. Ţara din care pleacă, mereu, tineri excepţionali, şi nu doar să se căpătuiască, ţara care furnizează Europei milioane de muncitori cu ziua, prost utilizaţi şi prost plătiţi la ei acasă. Nu pot decât să sper că, sub această pojghiţă de mizerie, există şi o altă ţară, ţara unor oameni cuviincioşi şi cinstiţi, ţara celor ce ştiu să se respecte între ei şi să nu se lase manipulaţi de câteva trupe barbare de oameni stricaţi şi stricători de suflete”. (Andrei Pleşu)

Sintagme. Cele mai frecvente sintagme scrise azi în lume: „I love you” şi „Made în China”. Şi niciuna din ele nu oferă vreo garanţie…

Slănină. Potrivit preşedintelui asociaţiei ucrainene a furnizorilor de lanţuri de reţele comerciale, Oleksii Doroşenko, în 2018 regiunea Cernăuţi s-a clasat pe locul doi într-un top al regiunilor ucrainene cu cele mai mari scumpiri ale slăninii de porc. Preţul acestui produs din pieţele agroalimentare din regiune s-a majorat cu 34% (19,1 grivne), ajungând până la 75,8 grivne kilogramul. Pentru comparaţie, în 2017 preţul unui kilogram de slănină de porc în regiunea Cernăuţi era de 56,7 grivne. Măi, să fie! Nu mai întreb despre cotlete.

SMS. „Curte prin telefon se făcea şi pe vremea mea, dar chestia asta cu SMS-urile… Ce poţi să transmiţi realmente? Situaţia asta e şi o expresie a lenei de care suferă majoritatea tinerilor. Probabil că ei nici nu pricep că să vezi scrisul adevărat al celeilalte persoane e cu totul altceva.” (Neagu Djuvara)

Tâmpenii. Aţi remarcat că cele mai mari prostii, tâmpenii, se rostesc, de obicei, pe un ton sobru, chiar solemn!?

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI