DSVSA:

Trei focare de turbare la limita judeţului Botoşani cu Suceava 

> „Trebuie să rămânem vigilenţi, iar la primul semn să fie anunţat medicul veterinar, pentru că doar aşa fenomenul poate fi jugulat din start” spune directorul adjunct dr. Mihai Sorin Voloşeniuc  > Vulpii, care este principalul vector al virusului rabic, i se adaugă o altă specie invazivă, respectiv şacalul, „lucrurile putând deveni extrem de complicate” precizează şeful DSVSA

 Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava trage un semnal de alarmă faţă de pericolul pe care îl reprezintă o posibilă răspândire a virusului rabic.

Atenţionarea este lansată de directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, pe fondul confirmării, în luna august, în judeţul Botoşani, a trei focare de rabie la două bovine şi un câine. Toate acestea sunt „cantonate” de-a lungul Luncii Siretului, pericolul fiind cu atât mai mare cu cât în cauză este un câine fără stăpân, „despre care nu se ştie ce contacte a avut”.

Potrivit dr. Voloşeniuc, arealul amintit are „un potenţial rabigen foarte ridicat”, iar pentru a ţine sub control fenomenul, în localităţile sucevene riverane Siret, Grămeşti şi Zvoriştea au fost vaccinate toate animalele din gospodării.

În acţiuni similare sunt angrenate şi alte comune de pe Valea Siretului, precum Zamostea, Siminicea, Dumbrăveni, Vereşti, până în oraşul Dolhasca.

„Cu ajutorul proprietarilor şi ai colegilor mei medici – cărora le mulţumesc – până acum am reuşit să stăvilim focarele de rabie” subliniază şeful DSVSA Suceava, adăugând că instituţia pe care o conduce chiar „nu stă cu mâinile în sân”.

Astfel, Agenţiei Naţionale Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor i-a fost solicitată o campanie de plasare, cu preponderenţa în zonele de frontieră, a momelilor vaccinale pentru vulpi.

„Se pare că toate aceste cazuri ar putea avea legătură cu Ucraina. În plus, vulpii, care este principalul vector al virusului rabic, i se adaugă o altă specie invazivă, respectiv cea a şacalului, iar lucrurile pot deveni extrem de complicate” precizează directorul executiv al DSVSA.

„Trebuie să rămânem vigilenţi, iar la primul semn să anunţăm autorităţile, pentru că, din experienţa câştigată, doar aşa fenomenul poate fi jugulat din start. Dacă se aşteaptă 2-3 săptămâni, prin activitatea umană proprie, fără a se conştientiza, virusul poate fi răspândit în toată comunitatea. Dacă aveţi câini şi pisici în gospodării, adresaţi-vă medicului veterinar de circumscripţie, pentru microcipare şi vaccinare. Procedând aşa, în primul rând vă veţi proteja pe voi, dar şi pe animalele care pot intra în contact cu vulpile, principalul vector al acestui virus”  a transmis dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, punctând că trebuie semnalat de urgenţă orice comportament modificat al animalelor din gospodării, precum „apatia”, semnele nervoase, salivaţia abundentă şi rigiditatea musculară.

Reamintim că, în noiembrie şi decembrie 2022, în Siret au fost înregistrate trei cazuri de rabie la câini, acestora adăugându-li-se un alt caz de turbare canină, în Grămeşti.

La jumătatea lunii martie 2023, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava a declarat focare de rabie la vulpi pe raza fondurilor de vânătoare nr. 35 Vicov şi nr. 70 Suha Mare.

La începutul lunii aprilie 2023, o bovină a fost diagnosticată pozitiv în Bălineşti, comuna Grămeşti, anterior, în decembrie 2022, în localitatea Slobozia, comuna Zvoriştea, fiind confirmată ca fiind infestată o altă vacă, tot din gospodăria unui crescător.

Rabia este o boală infecţioasă, de tip evolutiv acut, comună atât omului, cât şi animalelor, produsă de un virus care se manifestă clinic prin simptoame nervoase extrem de grave, stare de excitabilitate motrică exagerată, dar şi agresivitate. Acestea sunt urmate de paralizie generală şi deces. Sursa virusului rabic o reprezintă animalele infectate, maladia fiind transmisă prin muşcătură sau zgârietură. Odată instalate semnele clinice, rabia are o evoluţie letală în 3-7 zile.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI