Alfabetar de pandemie (şi nu numai)

…Când trebile se încâlcesc

Atentat. „Singura manifestare politică la care am participat (ca elev de liceu – n.a.) a avut loc în februarie 1955, când am fost convocaţi toţi elevii în sala de festivităţi a liceului, la o adunare de doliu pentru Aurel Şeţu, şoferul Legaţiei României din Elveţia, omorât de legionari la Berna. Au luat cuvântul câţiva profesori, precum şi alte persoane din afara liceului (probabil activişti de la raion). (În 2002, fiind consilier de stat la Administraţia Prezidenţială, am primit un memoriu în care se propunea decorarea celor care au participat la «asaltul asupra legaţiei comuniste» a României de la Berna. Am răspuns că pentru mine România este una singură, nici democrată, nici fascistă, nici comunistă. Ca urmare, cei care au omorât un român aflat în misiune nu pot fi decoraţi.) (Ioan Scurtu, „Memorii”).

Câlţi. „Voroava «câlţi», substantiv defectiv de singular, precum zori, icre etc., e atestată în Biblie (Isaia 1:31): «Omul tare va fi ca nişte câlţi, şi lucrarea lui, ca o scânteie; amândoi vor arde împreună şi nimeni nu-i va stinge», probând astfel longevitatea-i de netăgăduit. La noi, e întâlnită la Eminescu, în Călin (file din poveste): «O, tu crai cu barba-n noduri ca şi câlţii când nu-i perii, / Tu în cap nu ai grăunţe, numai pleavă şi puzderii”, dar şi la Arghezi, în Zdreanţă: „Şi se-ncurcă şi descurcă, / Parcă-i scos din câlţi pe furcă” sau, ceva mai încoace, la Marin Sorescu, în Experiment: «Prietenii-mi vorbesc cu câlţi în gură / Şi frica le e scrisă pe figură…». Definind firele scurte şi groase, rămase după dărăcitul cânepii sau al inului, din care se ţese pânză de saci, se fac funii, obârşia cuvântului se găseşte într-un vechi slav: klmkm (pl. klmci), care, pe teren românesc, şi-a consolidat poziţia în vocabular dând naştere verbului «a încâlci» (în+câlţi), întâlnit la Creangă: «Mătuşa nu ştiu cum se încâlceşte prin cânepă, ori se împiedică de ceva şi cade jos». Voroava şi-a găsit însă prielnic culcuş şi într-o expresie precum: «Vezi-ţi de câlţii tăi!», de câlţii tăi cei «încâlciţi», vezi-ţi de încâlcelile tale, şi descâlceşte-le pe acestea înainte de a te încumeta să le descâlceşti pe ale celorlalţi! Zice Alecsandri: «Lumea se face mai sumeaţă şi trebile se încâlcesc mai urât”. (C. Voinescu)

Consolare. Dragi copii şi nepoţi! Guvernul actual v-a obligat să staţi, izolaţi, în casele părinţilor voştri. Şi ştim că nu v-a fost uşor. Dar nu uitaţi că, acum un secol şi ceva, guvernul de atunci i-a trimis pe bunicii voştri să moară într-un război absurd şi inutil… Ce aţi alege, la o adică?!

Constatare. Viaţa e ca ardeiul iute: ceea ce-ţi place azi s-ar putea să-ţi ardă fundul mâine.

Etape. Viaţa unei femei poate fi împărţită în trei etape: îl enervez pe tata, îl termin pe soţ, îl distrug pe ginere!

Frici. „Ameninţările globale s-au înmulţit în vremea ce avea să vină, a globalizării. Mai nou, ne speriem – sau suntem speriaţi – de altele. Bunăoară, de criză şi de terorism, de pandemii şi de încălzirea globală. Cu încălzirea globală, ca frică, parcă mai merge. Nici noi, nici generaţiile imediat de după noi n-or să aibă parte de ea. Nu se topesc «de tot» în vremea vieţii noastre nici Polul Nord, nici Himalaya. Nici Sahara nu apucă să ajungă până aici. Drept care, vorba suveranului francez, care poate fi luată de data aceasta şi ad-litteram: «După noi, potopul!». Dar ce te faci cu celelalte trei ameninţări globale? Cu terorismul, de pildă. S-a văzut pe undeva prin Romania până acum vreun terorist, altundeva decât la televizor? Că de cagularzi, de mascaţi, slavă Domnului, tot avem parte.” (Corneliu Vlad)

Ispită. Mi-e frică să nu cumva să ajung în Paradis şi să descopăr că nu cunosc pe nimeni acolo…

Nuntă (fără mire). În luna octombrie 2021, o mireasă din Botoşani a fost nevoită să facă dansul mirilor cu tatăl ei, în noaptea nunţii, după ce soţului i s-a interzis să participe la petrecere. Cuplul a fost despărţit într-unul dintre cele mai importante momente de un rezultatul pozitiv la testul COVID-19. Participarea la nunta organizată în weekend a fost condiţionată de prezentarea certificatului de vaccinare sau a unui rezultat negativ la testul PCR. Fiind nevaccinat, mirele de la Botoşani s-a testat cu o zi înainte de nuntă. Rezultatul pozitiv i-a obligat pe soţi să aleagă între două variante dificile. Să anuleze marele eveniment sau să îl organizeze fără mire, relata ziarul local Monitorul de Botoşani. Având în vedere că nunta era deja organizată până la ultimele detalii, soţii au acceptat să stea separaţi la propria petrecere. „Cazul a fost preluat de către colegii de la DSP Iaşi, pentru că respectivele persoane, deşi născute în Botoşani, lucrează şi domiciliază pe raza judeţului vecin. Deci ancheta epidemiologică este făcută acolo. Dar este doar un alt exemplu despre câte probleme poate crea, pe lângă cele de sănătate, refuzul vaccinării” a transmis medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani, potrivit surei citate anterior, relata Psnews.ro.

Paradox. „Cele mai frumoase lucruri din lume sunt făcute de narcisişti. Cele mai interesante, de schizoizi. Faptele cele mai bune, de depresivi. Iar cele imposibile, de psihopaţi. Oamenii normali nu contribuie cu aproape nimic la istoria speciei.” (Pyotr Borisovici Gannuşkyn, psihiatru)

Rezon. A crede că industria asta, farmaceutică, se străduie cu adevărat să oprească boala, virusul… e egal cu a crede că producătorii de arme luptă pentru pace!!!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI