Biroul francez la ora bilanţului

Ca în fiecare an, vacanţa mare la Biroul francez începe în cea de-a doua săptămână a lunii iunie. Miercuri, 6 iunie, a avut loc ultima activitate, în cadrul căreia echipa de coordonare a Biroului francez, alături de profesori, elevi şi studenţi, actori ai amplului program desfăşurat în perioada septembrie 2017- iunie 2018, a marcat reuşita, pregătind noua traiectorie a generosului proiect francofon destinat comunităţii sucevene.

Bilanţul anual a fost precedat de o întâlnire de suflet: profesorul Adel Fartakh de la Universitatea Hassan II din Casablanca-Maroc, în calitate de prieten al spaţiului bucovinean, profesor invitat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din februarie 2017, a ales ca subiect de dialog problematica relaţiilor româno-marocane din perspective dezvoltării cooperării interuniversitare în plan ştiinţific, didactic, cultural, educaţional. Ţara lui Tahar Benjelloun, autorul cunoscutelor romane „L’enfant de sable” (Copilul de nisip) sau „Cette aveuglante absence de la lumiere” (Această orbitoare absenţă a luminii), dar şi a tinerei scriitoare şi jurnaliste Leila Slimani, în prezent reprezentanta personală a şefului statului francez pentru Francofonie, a fost prezentată într-o manieră seducătoare de profesorul Fratakh, iniţiator şi organizator, alături de universitari suceveni, al Colocviului internaţional „Evaluarea în învăţământul superior”, desfăşurat la începutul lunii mai la Suceava.

Aflate sub semnul unei strânse colaborări cu Centrul de Reuşită Universitară de la USV, cu sprijinul direct al Agenţiei Universitare a Francofoniei, activităţile de la Biroul francez s-au integrat proiectului „Francofonia în comunitate”, primul de acest gen în Europa centrală şi orientală. Doamna profesoară Tamara Sabin, împreună cu responsabilii CRU, cu implicarea consistentă a Consiliului Judeţean Suceava şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, venind în întâmpinarea unor nevoi de manifestare culturală în jurul limbii franceze, a trasat memoria unor evenimente care au produs ecou în spaţiul francofon: peste 25 de activităţi diverse, de la vizionarea de film, la cursurile de limbă susţinute de lectorul de limbă franceză Margot Berthelin, mărturiile francofone ale elevilor, studenţilor şi profesorilor, activităţile muzicale, întâlnirile şi schimburile francofone cu invitaţi din Europa, Africa, dar şi cu reprezentanţi ai unor firme regionale, sărbătorirea unor evenimente internaţionale sub semnul prieteniei, al păcii şi toleranţei, seria manifestărilor dedicate francofoniei, jocuri, concursuri, mini-spectacole de muzică, dans, poezie, teatru, competiţia anuală „Mathémati-ques sans frontieres” constituie paleta variată a interesului publicului sucevean pentru francofonie în contextul diversităţii culturale şi al dezvoltării dialogului multicultural.

Doamna lector univ. dr. Mariana Şovea a completat această panoramă francofonă cu evenimentele din cadrul Centrului de Reuşită Universitară, mulţumind tuturor colaboratorilor şi susţinătorilor acestora.

Recunoaşterea muncii a fost unul dintre obiectivele acestei după-amieze francofone. Consiliul Judeţean Suceava a onorat eforturile profesorilor şi elevilor prin tradiţionalele diplome şi atestate de participare şi implicare în programul anual al Biroului francez.

Vestea cea mare cu care s-a încheiat această perioadă de activitate a Biroului francez a fost transmisă de prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu chiar în cadrul bilanţului: „S-au început demersurile în vederea înfiinţării unei Alianţe Franceze la Suceava, structură francofonă aflată sub egida Ambasadei Franţei în România. Sezonul Franţa-România din această toamnă s-ar putea transforma în «sezonul francofoniei sucevene», dacă, alături de Lectoratul francez, Centrul de Reuşită Universitară şi Biroul francez, s-ar reuşi «tăierea panglicii» Alianţei Franceze la Suceava. Pentru aceasta, susţinerea comunităţii este esenţială. Sperăm să o avem şi în continuare. Vacanţă plăcută, în miezul pregătirilor pentru marile proiecte!” (L.D.C.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI