Prăpăd de foc în curtea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava

> Seminarul Teologic Ortodox din Suceava s-a transformat în scrum în urma unui incendiu violent izbucnit joi dimineaţă > O armată de oameni au intervenit pentru stingerea pârjolului > Cauzele producerii incendiului sunt în curs de stabilire

Un adevărat pârjol a cuprins joi dimineaţă clădirea în care îşi desfăşura activitatea Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din municipiul reşedinţă de judeţ, situat în apropierea Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou din Suceava. O perdea groasă de fum înecăcios a cuprins în câteva clipe zona, iar flăcări înalte de câţiva metri au ţâşnit spre cer aproape de ora 08.30, la puţin timp după începerea activităţii în imobil. Chemaţi în ajutor, pompierii militari s-au deplasat în viteză la faţa locului cu echipaje de la Detaşamentul de pompieri Suceava şi Grupa operativă a inspectoratului, sub conducerea inspectorului-şef, generalul de brigadă Ion Burlui. Flăcările însă se manifestau deja deosebit de violent, iar în câteva clipe acestea au înghiţit întreaga clădire construită din lemn, astfel că şeful ISU Suceava a cerut suplimentarea forţelor de intervenţie. O întreagă armată de oameni şi autospeciale de intervenţie s-au mobilizat şi s-au luptat ore bune cu incendiul după ce au fost aduse ajutoare de la subunităţile din Fălticeni, Rădăuţi, Solca şi Gura Humorului, dar şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani. De asemenea, au intervenit şi voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Şcheia, Salcea şi Bosanci şi de la Serviciile Private pentru Situaţii de Urgenţă „Ambro” şi CET Suceava. În plus, pompierii au fost ajutaţi de jandarmi, poliţişti, poliţişti locali, lucrători ai E.ON Gaz şi E.ON Electrica, ACET şi „Diasil” Suceava. Potrivit datelor oficiale, în total, au participat la intervenţie 213 persoane, din care 146 de militari, 17 agenţi, 23 de voluntari şi 22 de lucrători, cu 33 de autospeciale, dintre care 22 de intervenţie.

Întreaga clădire s-a transformat într-un morman uriaş de cenuşă

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, plt. adj. Alin Găleată, violenţa flăcărilor s-a datorat faptului că „incendiul a fost anunţat cu întârziere, iar materialele combustibile din componenţa construcţiei, majoritatea din lemn, au favorizat propagarea cu repeziciune a focului”, astfel că totul s-a transformat în scrum. Este vorba despre clădirea seminarului compusă din săli de curs, spaţii de cazare, bucătărie, sală de mese, dar şi birouri ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu o suprafaţă construită de 936 de metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 2.700 de metri pătraţi. Flăcările au mai cuprins clădirea centralei termice pe 169 de metri pătraţi şi un alt corp de clădiri în care se aflau o şcoală de muzică şi depozite de cărţi, pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi.

Potrivit sursei citate, intervenţia a fost una deosebit de grea şi din cauza temperaturii scăzute, fiind înregistrate valori cuprinse între -17 şi -14 grade Celsius, care a făcut imposibilă folosirea hidranţilor din zonă, deoarece aceştia erau îngheţaţi, „dar şi din cauza blocării efective a căilor de comunicaţii din zonă de autoturismele parcate, care nu au putut fi dislocate”. Mai mult, temperaturile foarte mari generate de incendiu au forţat pompierii militari să îndepărteze autospecialele până la zonele în care acestea se aflau în siguranţă, cu realizarea unei protecţii active şi suficiente a ansamblului de clădiri din cadrul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a celorlalte anexe, dar şi a locuinţelor aflate în imediata vecinătate, care au fost salvate. „Norocul nostru, al celor ce avem case în acel cartier, a fost că nu a bătut vântul. Altfel era prăpăd!”, a afirmat ing. Dorin Buraciuc, directorul Direcţiei Silvice a Fondului Bisericesc.

Angajaţii şi elevii prezenţi în clădire în momentul izbucnirii incendiului s-au salvat la timp

Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, din datele pe care le deţinem cele aproximativ 60 de persoane aflate în clădire la momentul izbucnirii flăcărilor reuşind să iasă la timp din imobil. Ore întregi s-au luptat echipele de intervenţie cu flăcările, iar pompierii militari interveneau şi în jurul orei 16:00 pentru lichidarea ultimelor focare şi îndepărtarea elementelor de construcţie afectate de flăcări. Prezent şi el la locul incidentului, edilul-şef al municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, a afirmat că elevii Seminarului Teologic, distrus în totalitate în urma incendiului, vor fi mutaţi în spaţii libere de la Colegiul „Petru Muşat” din Suceava, dar şi că se va încerca identificarea de fonduri financiare în vederea reconstrucţiei seminarului. Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” a fost înfiinţat în anul 1991, aici studiind peste 200 de elevi, repartizaţi în şase clase de învăţământ la zi filieră vocaţională, profil teologic, specializarea pastorală, şi trei clase de învăţământ cu frecvenţă redusă filieră teoretică, profil uman, specializarea filologie. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului este în curs de stabilire.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI