Alternativă la grevă…

Chiar dacă sunt (încă) în grevă, cadrele didactice din județ nu-și dezmint menirea, aceea de a lucra cu copiii, aceea de autodepășire, de perfecționare continuă. Astfel, cercurile pedagogice s-au desfășurat cu respectarea datei, temei, programei. Pe 17 noiembrie, la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava – agitație asemenea unui stup de albine: cercul pedagogic al învățătorilor de la clasele a II-a și a III-a. Același lucru s-a întâmplat, de altfel, și la alte școli din județ, implicând atât elevii, profesorii, cât și părinții.
 

După lecțiile din curriculum la decizia școlii „opțional”, a urmat susținerea referatelor; apoi, un program artistic în care „au mers mână în mână” muzica clasică și dansul de societate, evoluând aceiași protagoniști – elevii claselor a II-a și a III-a. Mici „cântăreți din patru strune” și ucenici ai pianului, concertând în fața participanților la cerc, au încercat și reușit, preț de o jumătate de oră, a ne ridica deasupra problemelor cu care ne confruntăm în a-ceste zile, a ne bucura de bogăția spirituală cu care suntem înzestrați. Așa cum își amintea/scria cândva George Enescu despre „livada cu fel de fel de glasuri” din copilăria Livenilor, tot așa pe parcursul perioadei când nu s-au ținut ore de curs, ca și în toate vacanțele, la Liceul de Artă au răsunat acordurile mai line sau năvalnice, tumultuoase ale întregii game de instrumente, ceea ce nu-i mai surprinde pe trecători, dezvăluind lumini și înțelesuri necunoscute. Locul muzicii în viața socială este reflectat în cuvintele nemuritorului George Enescu: „Menirea sfântă a muzicii este să stingă urile, să potolească patimile și s-apropie inimile într-o caldă înfrățire, așa precum a-nțeles-o măreața anti-chitate, creând mitul lui Orfeu.” Gustul amar lăsat de indiferența asupra actului educațional de către mai marii zilei este înlocuit de mierea inocenței, încrederea în aura dascălului făurită cu trudă, oră de oră atât la catedră, cât și în timpul fizic petrecut în afara școlii. M. SCHIPOR

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI