Fălticeni

Festivalul de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului”

La Fălticeni, a avut loc, în după-amiaza zilei de 27 decembrie 2023, Festivalul de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului”.

Manifestarea organizată de Primăria Fălticeni, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Asociaţia Culturală Vatra Satului, după 3 ani de absenţă (2020 – 2022), a adus în prim-plan bogata tradiţie a obiceiurilor de iarnă din zona Fălticeni.

„Spectacolul din această seară reprezintă o punte de legătură între cetăţenii noştri şi cei care păstrează, promovează şi transmit mai departe tradiţiile şi obiceiurile populare. La Fălticeni suntem atât de mulţi astăzi pentru că avem tradiţii frumoase, avem tradiţii care merită promovate, care trebuie conservate şi ne străduim să facem acest lucru împreună. Mulţumim tuturor formaţiilor, cetelor de urători, ansamblurilor şi soliştilor de muzică ce au evoluat pe scenă, avem foarte multe lucruri frumoase de arătat, mulţumesc colegilor primari din comunele din care am avut urători pentru sprijinul acordat în realizarea acestui spectacol şi pentru implicare în păstrarea acestor tradiţii, unele foarte vechi, de sute de ani. Sunt oameni apropiaţi de noi, sunt oameni cu care facem lucruri frumoase împreună, oameni care ne ajută să păstrăm tradiţiile noastre româneşti. Urez tuturor, fie că sunt fălticeneni sau oaspeţi ai Fălticeniului, să aveţi parte de sărbători frumoase în continuare şi să avem un an 2024 extraordinar de bun, cu realizări, cu sănătate şi cu gânduri bune faţă de toţi cei dragi. La mulţi ani Fălticeni, la mulţi ani dragi români!” a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Frumuseţea datinilor face ca sărbătorile de iarnă româneşti să fie unice în Europa

Timp de peste 6 ore, peste 20 de cete de colindători, urători şi mascaţi au redat în faţa unui numeros public frumuseţea datinilor care fac ca sărbătorile de iarnă româneşti să fie şi să rămână unice în Europa. Au fost prezentate spectacole de colinde, pluguşorul tradiţional bucovinean, sorcova, dar şi jocul caprelor, cerbului, urşilor, căiuţilor, al babelor moşilor, al căldărarilor etc. Pe scenă au urcat formaţii de datini şi obiceiuri de iarnă din Râşca, Forăşti, Dolhasca, Liteni, Sasca Mică, Preuteşti, Cornu Luncii, Bahna Arini, Dolheşti, Mălini, Drăguşeni, Boroaia, Vadu Moldovei, Bogdăneşti, Rotunda, Baia care au prezentat tradiţiile autentice transmise din generaţie în generaţie. În cadrul spectacolului au fost prezenţi şi solişti de muzică populară, printre ei numărându-se Doina şi Ciprian Petroaie, Simona Matachi, Călin Brăteanu, Constantin Bahrin, Petronela Butnariu, Lenuţa Rusu, Marius Zgâianu.

Municipiul Fălticeni a fost reprezentat de Grupul „Moldava” al Clubului Copiilor, marii absenţi fiind urşii de pe 2 Grăniceri şi căiuţii şi damele din suburbia Şoldăneşti. Punctul de atracţie al grupului de urători din Şoldăneşti îl reprezentau costumele cusute manual, cu mărgele şi panglici de diferite culori şi mărimi, iar în picioare aveau opinci cu zurgălăi. Din alaiul tinerilor din acest cartier al urbei de pe Şomuz nu lipseau fetele, care se costumau în dame şi mireasă şi fanfare de alămuri.

Retrospectiva anului 2023, prin urături

Spectacolul a fost deschis de Grupul „Flori de măr” din Râşca şi de „Ţărăncuţele de la Jahalia”, coordonate de prof. dr. Mihaela Grădinariu, care, împreună cu pr. Stelian Grădinariu, Marta Andreica şi Ana Maria Lămăşanu, i-au colindat pe cei prezenţi după datina străbună. Tot colinde şi tradiţii de pe Valea Şomuzului, specifice zonei Fălticeni, au prezentat membrii Grupului „Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni, coordonat de prof. Lenuţa Rusu.

După ce urşii şi căldărarii de la Forăşti i-au delectat pe cei prezenţi cu mult aşteptata urătură în care a fost făcută retrospectiva anului 2023, locuitorii comunelor de la graniţa Moldovei cu Bucovina au adus la Fălticeni Cerbul de la Sasca Mică şi Caprele de la Mălini (Ansamblul „Flori de Mălin”), adevărate spectacole în care este pus în valoare talentul de „jucător al caprei” sau „jucător al cerbului”.

Mircea Eliade spunea despre jocul ursului, obicei de iarnă ce se mai practică şi astăzi în foarte multe sate din Moldova, că: „Asemenea ceremonii sunt încă populare în Balcani, în România mai ales, în timpul celor 12 zile din Ajunul Crăciunului, până la Bobotează. La origine, acestea erau ceremonii în legătură cu întoarcerea periodică a morţilor şi comportau tot felul de măşti animale – cal, capra, urs”. Aceste obiceiuri arhaice şi pastorale, cu o tradiţie impresionantă de sute de ani de zile şi care au loc cu prilejul Anului Nou au fost readuse în atenţie de Urşi din Preuteşti, Ceata din Baia şi Ceata din Bahna Arini.

Copiii şi tinerii din comuna Drăguşeni au valorificat un repertoriu autentic din satele Drăguşeni şi Broşteni din care nu a lipsit „Banda lui Harap” cu frumoşii arnăuţii îmbrăcaţi în costume specifice rolurilor din piesa de teatru popular jucată. Coordonatorul grupului, primarul comunei Drăguşeni, Vasile-Lică Cepoi, a invitat miile de spectatori să vină, pe 13 ianuarie 2024, la Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă pe stil vechi, organizat în comuna pe care o administrează.

Spectacolul măştilor, caprelor, urşilor, dar şi al babelor şi moşnegilor

Grupul Folcloric „Străjerii” de la Dolheşti a venit la această mare sărbătoare a cântecului, a urăturilor, a costumelor şi a măştilor de o mare frumuseţe şi diversitate împreună cu solistul Gheorghiţă Rotaru, pentru a oferi tradiţiile specifice satelor Dolheştii Mari şi Dolheştii Mici, dar şi o frumoasă urătură a coordonatorului grupului, inimosul Gheorghe Ciocîrlan.

Locuitorii municipiului Fălticeni, ai zonei sau cei veniţi să petreacă sărbătorile în urbea de pe Şomuz au fost încântaţi şi au răsplătit cu îndelungi aplauze grupul din Vadu Moldovei care a venit cu urători având cele mai frumoase măşti populare şi cu o impresionantă ceată de urşi, care s-a pliat în joc şi dans cu muzica Petronelei Butnariu.

Dintr-un turneu naţional au ajuns pe scena din Fălticeni „Ceata din Boroaia” şi îndrăgitul solist de muzică populară Călin Brăteanu cu un spectacol extraordinar al măştilor, urşilor şi al obiceiurilor tradiţionale din vremea sărbătorilor de iarnă. Din spectacolul boroienilor nu au lipsit vestitele jocuri de flăcări.

S-au remarcat, prin valoarea programului susţinut, talentul şi măiestria artiştilor populari de la sate, prin interpretare scenică a obiceiurilor de Anul Nou şi au oferit imaginea neasemuitei frumuseţi a costumelor populare şi a folclorului din diferite zone ale judeţului „Căldărarii de la Liteni” care au şi dansat împreună cu un cunoscut solist de muzică populară şi om de radio Constantin Bahrin, dar şi cetele de urători din Bogdăneşti şi Dolhasca, care s-au armonizat perfect cu muzica lui Marius Zgâianu şi a solistei Lenuţa Rusu, cea care, împreună cu prof. Vasile Buduşanu, au asigurat prezentarea spectacolului din 27 decembrie.

Respectând datina străbună, urătorii au fost recompensaţi de organizatori cu ţuică şi colaci.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI