Pe 27 decembrie, la Fălticeni

Festivalul de datini şi obiceiuri „Sfântă-i brazda plugului”

Miercuri, 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, începând cu ora 16:00, pe scena din Piaţa „Nada Florilor” din Fălticeni, se va desfăşura Festivalul de cântece, datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Sfântă-i brazda plugului”.

Incursiunea în lumea satului tradiţional românesc în miez de iarnă va fi făcută de grupuri de colindători, ansamblurilor folclorice, mascaţi, capre, cerbi, urşi, ofiţeri, căiuţi din Fălticeni, Baia, Boroaia, Bogdăneşti, Drăguşeni, Vadu Moldovei, Preuteşti, Râşca, Dolheşti, Dolhasca, Liteni, Stroieşti, Volovăţ, Mălini, Cornu Luncii şi Forăşti.

În cadrul spectacolului de pe 27 decembrie, organizat de Primăria Municipiului Fălticeni, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, vor fi prezenţi şi solişti care vor susţine recitaluri de muzică populară. Printre ei se numără Marius Zgâianu, Constantin Bahrin, Lenuţa Rusu, Nicoleta Hafiuc, Viorica Duceac, Petronela Rusu, Călin Brăteanu, Ciprian şi Doina Petroaie.

O punte de legătură întru tradiţie

„Spectacolul din seara zilei de Sfântul Ştefan este o punte de legătură între cetăţenii municipiului Fălticeni, ai zonei sau cei veniţi să petreacă sărbătorile în oraşul nostru şi cei care păstrează, promovează şi transmit mai departe tradiţiile şi obiceiurile populare, componente de bază ale tezaurului nostru folcloric” am aflat de la organizatori.

Manifestarea organizată la Fălticeni şi întreruptă doar în perioada pandemiei, poate fi considerată şi un spectacol maraton de teatru folcloric, prin modul în care formaţii artistice ţărăneşti prezintă datinile cu care este întâmpinat noul an, printre acestea remarcându-se Capra, Jocul Ursului, Haiducii şi Jienii, alaiul Cerbului, obiceiurile agrare, dar şi jocurile cu măşti, teatrul de familie în care este prezentat cel mai adesea obiceiul nunţii, teatrul cu subiecte istorice sau Malanca.

Respectând datina străbună, urătorii vor recompensaţi de organizatori cu ţuică, vin şi colaci.

Pornită în 1990 ca un spectacol din ajunul Anului Nou, manifestarea a fost transformată, în anul 1996, de Fundaţia Culturală „Şezătoarea”, în Festivalul naţional al obiceiurilor de Crăciun şi Anul Nou „Sculaţi gazde, nu dormiţi!”, devenind una dintre cele mai cunoscute manifestări de acest gen din Moldova prin numărul mare de participanţi din toate zonele etnografice din ţară şi din Republica Moldova. În anul 2008, manifestarea nu a mai primit sprijinul administraţiei publice locale, transformându-se într-un simplu spectacol organizat de primărie. Dar în ultimii ani, în urma colaborării Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni cu Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, spectacolul care se limita la câteva formaţii din zonă s-a transformat din nou în festival revenind, timid, între anii 2017 – 2019, inclusiv cuprinzând componenta internaţională, prin prezenţa colindătorilor din Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI