Silvicultorii suceveni atenţionează:

Pe lângă atacurile urşilor au apărut şi cele, din ce în ce mai sângeroase, ale lupilor!

Silvicultorii suceveni au prezentat, joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, o situaţie legată de atacurile urşilor în judeţ şi care sunt măsurile pe care le-au luat, avertizând totodată că pe lângă atacurile urşilor au devenit foarte grave atacurile lupilor.

 „Creşterea exagerată a numărului de urşi a condus la o restrângere a posibilităţilor de procurare a hranei şi, implicit, la creşterea numărului de atacuri asupra animalelor domestice şi sălbatice. Mai mult exemplarele tinere, femelele cu pui au fost nevoite să intre în intravilanul localităţilor pentru procurarea hranei” se arată în documentul prezentat de reprezentanţii Direcţiei Silvice (DS) Suceava.

Ei atenţionează că deosebit de periculos este faptul că aceste exemplare au fost observate în afara fondului forestier, la zeci de kilometri distanţă de pădure, cum ar fi cazul urşilor observaţi la Dolhasca, Horodniceni, Bălăceana, Boroaia.

„Înmulţirea exagerată a numărului de urşi a creat mari probleme şi la executarea lucrărilor silvice, echipele de muncitori fiind nevoite să abandoneze lucrările din cauză că urşii s-au apropiat foarte mult de locurile în care îşi desfăşurau activitatea” explică DS Suceava.

Ei au menţionat că efectivul  optim de urşi din judeţ este de 103, dar că acum efectivul este 300.

„La această data atacurile de urs asupra animalelor domestice s-au redus. În schimb aceste atacuri s-au mutat asupra cervidelor şi asupra mistreţilor. De fapt, din cauza creşterii exagerate a efectivelor de urs, de la 103 exemplare efective optime la 300 exemplare efective reale, am ajuns în momentul de faţă ca efectivele reale de cervide şi de mistreţi să se situeze sub nivelul efectivelor optime şi să scadă în continuare” arată silvicultorii.

El menţionează, că începând cu data de 1 noiembrie, Direcţia Silvică Suceava a început să administreze hrană complementară pentru speciile de vânat, în special suculentele şi concentratele (mere şi porumb); dar la locurile de hrănire pentru mistreţi şi cervide vin şi urşii. Pe lângă faptul că urşii mănâncă hrana destinată mistreţilor şi cervidelor, acestea sunt şi atacate, omorâte.

„Trebuie menţionat că începem să ne confruntăm cu atacuri  de lupi din ce în ce mai sângeroase” mai arată silvicultorii.

Astfel, în data de 10 septembrie, la o stâna amplasată pe fondul cinegetic nr. 16 Valea Cârlibabei, o haită de 12 exemplare de lupi a omorât 63 de oi cu o valoare de 41.500 lei.

Direcţia Silvică Suceava gestionează în prezent 24 de fonduri cinegetice dintr-un total de 71 fonduri cinegetice existente la nivelul judeţului.

Din cele 24 fonduri cinegetice, 19 fonduri cinegetice au habitate favorabile pentru urs.

Din 2016, recoltarea ursului a fost interzisă alături de lup, râs, pisică sălbatică, toate aceste specii fiind considerate specii strict protejate.

„Acest lucru a condus la o creştere exagerată a numărului de urşi pe fondurile cinegetice. În primăvara anului 2021, pe cele 19 fonduri cinegetice gestionate de Direcţia Silvică Suceava au fost evaluate 300 exemplare de urs faţă de un efectiv optim de 103 exemplare” a mai arătat DS Suceava.

Prefectul Alexandru Moldovan a invitat primarii localităţilor unde în ultima perioadă au avut loc astfel de evenimente „la un dialog onest şi real cu instituţiile publice care au rol în gestionarea acestor situaţii, luând în considerare şi propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei incidente privind intervenţia de urgenţă în cazul atacurilor urşilor. Identificarea unor soluţii viabile şi eficiente pe termen scurt şi lung, vine din dialogul tuturor parţilor interesate, în mod argumentat”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: