În dezbaterea Consiliului Local

Nou regulament pentru buna convieţuire în municipiul Suceava

> Peste 100 de contravenţii cu amenzi mari pentru nerespectarea normelor, de la scuturatul covoarelor pe fereastră sau uscatul rufelor, până la mizeria făcută de animalele de companie, de la acrobaţii cu biciclete sau skateboarduri, la circulaţia vehiculelor > Proiectul cuprinde şi reglementări privind construcţiile şi colectarea selectivă a deşeurilor

 Consiliul Local Suceava urmează să dezbată şi să aprobe, joi, un nou regulament privind buna convieţuire, ordinea şi liniştea publică, transportul public de călători, gospodărirea oraşului şi protecția mediului, precum şi comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă în municipiul Suceava, la propunerea Poliţiei Locale.

În expunerea de motive, primarul Ion Lungu subliniază de la început că asigurarea unui mediu natural curat şi manifestarea spiritului de bun gospodar prin utilizarea raţională şi conformă cu destinaţia lor a bunurilor şi amenajărilor de orice fel de pe domeniul public şi privat al municipiului, precum şi respectarea normelor igienico-sanitare, constituie obligaţii fundamentale atât pentru autoritatea administrației publice locale, cât şi pentru persoanele juridice şi cetăţenii rezidenţi ori aflaţi în tranzit prin municipiul Suceava.

Astfel, pentru menţinerea unui climat normal de siguranţă şi linişte publică pe raza municipiului Suceava şi promovarea unor relaţii civilizate în viaţa cotidiană, cetăţenii au obligaţia de a manifesta un comportament civic şi moral în familie şi societate, pe stradă, în locurile şi localurile publice şi în mijloacele de transport în comun, în spiritul normelor de bună convieţuire socială şi a reglementărilor în vigoare, dând dovadă de bună-credinţă în exercitarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Primarul aminteşte că în scopul realizării acestor deziderate s-a impus instituirea prin HCL nr. 155/2013 a unor norme privind buna convieţuire, ordinea şi liniştea publică, transportul public de călători, gospodărirea oraşului şi protecţia mediului în municipiul Suceava, însă experienţa în lucrul cu acest act normativ a poliţiştilor locali a demonstrat oportunitatea şi utilitatea acestuia ca instrument de combatere a ilicitului contravenţional pe raza municipiului. Pe de altă parte, a scos în evidenţă şi nevoia unor completări ori modificări care să ţină cont de manifestarea unor fapte care, deşi prezintă pericol social, nu sunt cuprinse în respectivul act normativ.

Astfel, susţine primarul, „s-a dovedit necesară modificarea unor contravenţii cuprinse în actul normativ, potrivit constatărilor efectuate în practică, în privinţa împrejurărilor producerii faptei, a pericolului social şi a vinovăţiei, ceea ce trebuie să se reflecte mai bine în limitele sancţiunilor aplicabile pentru eficienţa şi eficacitatea măsurii coercitive şi, implicit, a valorii ei educaţionale”.

Ion Lungu arată că se impune, pe de o parte, introducerea în actul normativ a unor noi fapte contravenţionale, iar, pe de altă parte, eliminarea unora care şi-au pierdut din pericolul social, prin atingerea minimă adusă valorilor sociale ocrotite, cu raportarea normelor instituite la schimbările legislative survenite între timp. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: