„Aurul şi argintul antic al României”

„Este, fără îndoială, cea mai mare expoziţie itinerantă făcută în România după 1990”

Cel de-al 15-lea vernisaj al expoziţiei itinerante „Aurul şi argintul antic al României” s-a desfăşurat, ieri, la Muzeul de Istorie Suceava, încheind astfel „cercul”, pentru că a fost ultima din cele organizate de Muzeul Naţional de Istorie a României, în colaborare cu 31 de muzee din ţară.

Oficialităţi locale şi invitaţii au fost salutaţi de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, care a mulţumit reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie a României prezenţi la eveniment – directorul adjunct Cornel Ilie şi coordonatoarea expoziţiei, Rodica Oanţă Marghitu – pentru că „au avut disponibilitatea ca această expoziţie să ajungă la Suceava”. El a mulţumit şi colegilor de la Bucureşti, care, timp de două săptămâni, au stat departe de familie şi au lucrat la expoziţia de la Suceava, împreună cu cei de la secţiile Istorie, Arheologie şi de la Biroul educaţie, marketing şi comunicare, de la Muzeul Bucovinei.

Oaspeţii au mai fost salutaţi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Niţă, şi de prefectul Sucevei, Constantin Harasim. „Ne dorim ca astfel de evenimente să întărească credinţa în neamul românesc, în patriotism şi în ceea ce ne dorim să fim reprezentativi” a spus prefectul, iar directorul Ursu l-a secondat exprimându-şi speranţa ca „instituţiile abilitate ale statului, dacă tot vorbim de patrimoniu, să se aplece ceva mai mult asupra unor descoperiri întâmplătoare (care nu sunt chiar întâmplătoare)”.

Directorul adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României, Cornel Ilie, a vorbit despre ideea organizării acestei expoziţii: „Acum 3 ani de zile, această expoziţie era deschisă la Bucureşti, iar în primăvara anului 2014 pornea în această călătorie extraordinară prin ţară. Au fost o adevărată aventură realizarea şi itinerarea acestei expoziţii; este fără îndoială cea mai mare expoziţie itinerantă făcută în România după 1990. Sunt câteva mii de ani de istorie şi civilizaţie pe care îi veţi descoperi în această expoziţie care a fost vizitată, până acum, de peste 150.000 de oameni. Este foarte bine că am putut deschide expoziţia la Suceava, într-un muzeu nou. Avem şi noi speranţe că, în scurt timp, Muzeul Naţional de Istorie a României va putea să îşi redeschidă porţile cu toate expoziţiile sale pentru vizitatori”.

Coordonatoarea expoziţiei, Rodica Oanţă Marghitu, de la Muzeul Naţional, a spus că expoziţia este „o construcţie colectivă”, iar deşi Muzeul Naţional a coordonat practic organizarea expoziţiei, s-a bucurat întotdeauna de sprijinul necondiţionat al colegilor din ţară. „Ne-am gândit să oferim vizitatorului cât mai multe căi de abordare a obiectelor. Am încercat de fiecare dată să trecem peste spectacularul pe care-l implică aurul şi argintul, care au o atracţie în sine, şi să oferim o serie de informaţii despre exponate în sine”.

Coordonatoarea expoziţiei a precizat că această expoziţie tematică nu este un rezumat al istoriei din mileniul al V-lea dinainte de Hristos până în mileniul VII după Hristos: „Practic, există perioade în care bogăţia descoperirilor de metale preţioase ne surprinde şi perioade în care aurul şi argintul aproape că sunt invizibile în descoperirile arheologice. Fiindcă ne-am gândit, de la început, să fie o expoziţie itinerată în România, ne-am gândit la o structură simplă, cronologică. Sunt şase secţiuni care urmează firul cronologic, cărora li s-a adăugat o secţiune dedicată locurilor în care au fost descoperite aceste piese, evidenţiind astfel o deosebită diversitate şi a peisajului, şi o latură a modului în care noi dialogăm cu acest trecut”.

Rodica Oanţă Marghitu a mai spus că expoziţia a fost realizată „cu sprijinul unui nucleu dur de oameni care au fost alături de la început până la sfârşit”. Aducerea şi montarea expoziţiei la Suceava se datorează şi contribuţiei arh. Monica Dejan, şefa Secţiei Arheologie de la Muzeul Bucovinei.

Expoziţia va putea fi vizitată până la sfârşitul lui ianuarie 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: