ITRSV înfiinţează un „SMURD silvic”

> Sistemul de intervenţie rapidă după modelul SMURD va avea ca rezultat stoparea tăierilor ilegale de arbori, crede Daniel Constantin Coroamă, şeful ITRSV Suceava

Daniel Coroamă

Daniel Coroamă

În 2015, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava se va ocupa cu prioritate de identificarea proprietarilor de pădure pentru care nu sunt asigurate paza şi serviciile silvice, aplicând prevederile legale, avertizează şeful instituţiei, Daniel Constantin Coroamă.

Anul trecut, evidenţiază Coroamă, „s-a desfăşurat o activitate de impulsionare a predării în pază”, prin aplicarea de sancţiuni contravenţionale celor care refuză asigurarea serviciilor silvice.

Inspectorul-şef susţine că preluarea în pază a acestor suprafeţe va garanta, în mare măsură, integritatea şi paza pădurilor proprietate a persoanelor fizice, în 2014 fiind astfel asigurate 2.482 ha.

Pe de altă parte, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare îşi propune o intensificare a acţiunilor de control, măsuri care, corelate cu adoptarea unor noi iniţiative legislative – cum ar fi proiectul de înfiinţare a unui sistem de intervenţie rapidă, după modelul SMURD –, vor avea ca rezultat stoparea tăierilor ilegale de arbori.

În 2014, inspectorii silvici suceveni au făcut aproape 1.400 de controale, pe circa 17% din suprafaţa împădurită a judeţului, prilej cu care s-a constatat punerea abuzivă la pământ a circa 2.800 mc de masă lemnoasă. Cu un an înainte, lucrătorii ITRSV au descoperit, prin inspecţii de fond, tăierea ilegală a 7.100 mc, volumul doborât diminuându-se cu circa 35%. În 2014, inspectorii ITRSV au dat 1.539 de amenzi, în valoare de 3,27 de milioane de lei, indicatori în ascensiune faţă de anul anterior, când, ca urmare a descinderilor, cele 1.269 de sancţiuni contravenţionale au însumat 2,34 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: