Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România)

Şase companii germane şi româneşti au explorat potenţialul economic al regiunii Bucovina

Autorităţile locale din judeţul Suceava, dar şi cele centrale, la nivelul ministerului de Finanţe, au promis sprijin pentru companiile care vor dori să investească aici, cu prilejul vizitei de două zile a reprezentanţilor a şase companii din Germania şi România în judeţ, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane la finalul misiunii.

Vizita de informare a fost organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România), în parteneriat cu Primăria Oraşului Siret şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Suceava. Pe lângă un program cadru de vizite la diferiţi actori economici şi academici din regiune, precum şi la companii germane care au ales deja aceasta zonă pentru investiţiile lor, punctul culminant al delegaţiei a fost conferinţa „Hotspot Bucovina”. Evenimentul s-a desfăşurat la Siret în noul Parc Ştiinţific şi Tehnologic al oraşului.

„Vizita e un semnal important şi vă aştept de mult. Suntem foarte deschişi ca această zonă să se reindustrializeze. Judeţul pe care îl reprezint e din păcate campion la exportul de forţă de muncă. Totuşi oamenii de afaceri încep sa se uite mai atent şi în această parte de ţară. Eu vreau ca investitorii să treacă şi Carpaţii, aveţi garanţia că suntem parteneri, ştim ce doriţi” a declarat Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, în deschiderea conferinţei de la Siret. Acesta a adăugat că autorităţile pregătesc dezvoltarea zonei inclusiv prin deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina şi prin proiecte de cale ferată şi autostradă, care să ajute la viitoarea reconstrucţie a ţării vecine.

La rândul său, directorul general al AHK România, Sebastian Metz şi-a exprimat încrederea că legăturile economice dintre Moldova şi restul României încep să fie vizibile. „.Sperăm să sporim activitatea noastră şi să creştem prezenţa germană aici” a menţionat el, adăugând că „ne dorim cu toţii ca oamenii să nu mai plece către alte zone din România sau în străinătate, dar pentru asta trebuie să le dăm motive să rămână. Vedem în acţiunea de azi un pas înainte în încercarea de a stimula oamenii să stea aici.”

Una dintre măsurile luate de autorităţi pentru atragerea de investiţii este construirea, cu fonduri europene, a Parcului Ştiinţific şi Tehnologic de la Siret, finalizat în decembrie anul trecut. „Aici sunt investiţii făcute de Primăria Siret, împreună cu Consiliul Judeţean Suceava şi Universitatea din Suceava, cu scopul de a oferi un mediu prietenos oamenilor de afaceri. Ne dorim ca parcul industrial să fie plin de agenţi economici, deoarece întreaga Bucovină prezintă multe avantaje pentru oamenii de afaceri” a spus primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, în deschiderea evenimentului.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Alin Marius Andrieş a subliniat că investitorii vor găsi un partener în ministerul pe care îl reprezintă şi în tot guvernul României: „Guvernul României are printre obiective susţinerea investiţiilor. Avantajele României sunt stabilitate politică şi socială, creştere economică, ce se datorează investiţiilor. Pentru 2024 am alocat 7% din PIB pentru investiţii, îndreptate în cea mai mare parte către infrastructură. Autostrada A7 este foarte importantă pentru toată Moldova, dar este nevoie şi de investiţii locale”.

În panelul de discuţii axat pe potenţialul investiţional al regiunii, moderat de Sebastian Metz, au fost dezbătute în principal atuurile economice ale Bucovinei, motivele pentru care un investitor ar veni aici. Una dintre companiile deja prezente în Rădăuţi de mai mulţi ani, Egger, a găsit la nivel local materia primă necesară şi resursa umană, dar şi posibilitatea de a-şi asigura energia din biomasă.

Sebastian Popescu, partener în cadrul EY România, a subliniat susţinerea oferită de autorităţi, alături de posibilitatea de a obţine fonduri europene nerambursabile semnificative, ajutoare de stat, costurile destul de reduse în general, precum şi forţa de muncă tânără, disponibilă.

Reprezentanţii ADR Nord-Est au identificat mai multe domenii în care se pot face investiţii: tehnologii pentru maşini şi echipamente pentru agricultură, pentru industria textilă, în zona de biorafinare, în industria auto, industria medicală, în special în aparatură pentru imagistică, în energie, materiale de construcţii, servicii de proiectare.

Participanţii la acest panel au căzut de acord că valorificarea în profunzime a legăturilor stabilite la nivel regional şi central, dezvoltarea infrastructurii de transport, mai multă predictibilitate în domeniul fiscal, dublată de un dialog deschis între toate părţile implicate vor duce la creşterea vizibilităţii României „pe harta strategică a investiţiilor internaţionale”.

În a doua parte a evenimentului a avut loc o dezbatere cu tema „Învăţământul profesional, tehnic şi dual în judeţul Suceava şi în oraşul Siret”. Discuţia, moderată de Ilinca Pandele, directoarea Departamentului Servicii Membri, Educaţie şi Formare profesională al AHK România, s-a axat pe nevoile companiilor de a avea personal bine pregătit. Prin consorţiile duale finanţate prin PNRR, în care oraşul Siret este partener alături de Universitatea Ştefan Cel Mare din Suceava, calificarea forţei de muncă în sistem dual se poate realiza acum atât la nivel liceal, cât şi universitar. Pentru companii acest lucru este esenţial. Chiar dacă se vorbeşte de Industrie 4.0 si de automatizare este în continuare nevoie de muncitori calificaţi, maiştri şi ingineri. Sistemul dual în traseu complet vine astfel în ajutorul companiilor care până acum îşi pregăteau oamenii intern, cu eforturi mari privind resursa umană şi cea financiară. Companiile participante la discuţie şi-au arătat disponibilitatea de a contribui la formarea profesională a tinerilor, prin punerea la dispoziţie atât a dotărilor pentru parcul tehnologic, cât şi a conceptului de training, inclusiv pentru profesori (formarea formatorilor). Reprezentanţii companiilor au explicat că investitorii „se uită la capitalul uman din punctul de vedere al competenţelor, iar dacă sunt suficient de mulţi tineri cu aceste competenţe, cu siguranţă investitorii vor veni”. Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a asigurat audienţa de efortul continuu al administraţiei de a atrage investitori şi de a le pune la dispoziţie personal calificat din regiune.

La conferinţa Hotspot Bucovina au participat în jur de 80 de persoane, reprezentanţi ai mediului academic şi de afaceri, ai autorităţilor locale, colegiilor tehnice, ai camerelor de comerţ, băncilor şi ONG-uri. Membrii delegaţiei de informare au vizitat în cele două zile Parcul Industrial „Bucovina” din Suceava, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, firmele Osborn Internaţional din Gura Humorului şi Egger România din Rădăuţi, precum şi Parcul Ştiinţific şi Tehnologic din Siret. (N.B.)

Un comentariu

  1. Spliff says:

    Asa bravo!
    Si… cat de repede au fugit dupa ce au terminat de explorat potentialul economic al regiunii?
    E bine ca inca mai vin prospectori. Rezultatele conteaza. Nu?

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI